RSS Feed

A víz az élet

Regös István - 2018. 03. 08. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A víz az élet

Az életben minden olyan egyszerű, olyan természetes, mint a víz. Kinek jutna naponta többször az eszébe, hogy ha balra csavarom a csapot, folyni kezd a víz, ha jobbra csavarintom, elzáródik a víz útja? Szerintem csak azok gondolnak csodaként a csapból kifolyó ivóvízre, akik ott nőttek fel, ahol a víz mindennapos csodának számított.

Nemrég láttam egy filmet, Etiópiából Izraelbe menekült emberekről szólt. A főszerepben tündéri etióp fiút ismerhettünk meg. Új családja, egy izraeli házaspár este meg akarta fürdetni a kisfiút, rányitották a zuhanyt. A gyerek rémülten látta a kiömlő vizet. Mivel nem tudta elzárni a csapot, ezért hisztérikus zokogással vetette rá magát a lefolyóra, hogy megmentse az elpocsékolt vizet. Persze, hogy egyszerű a magyarázat. A hazájában, Etiópiában ugyanis minden csepp elpocsékolt vízért súlyos pofonok jártak. Izraelben viszont már idő kellett a gyereknek annak megértéséhez, hogy akkor ihat egy bögre tiszta vizet, amikor csak akar. Ehhez még csak szomjasnak sem kellett lenni. Vizet ivott az ivásért. A víz az élet. A víz mindenekfelett.


A legszebb férfikor

150 éves a Fővárosi Vízművek. Budapest sohasem lehetett volna ekkora metropolisz, ha elődeink nem építik ki Budapest vezetékes ivóvízrendszerét. Nem akarom megtanulni, hogyan fejlődött a semmiből az ivóvízhálózat. Nekem csak az a lényeg, hogy ha balra csavarom, jöjjön a finom ivóvíz, jobbra pedig el tudjam zárni a csapot. Bár nem mindig élvezem tudatosan a budapesti vizet, mégis személyesen is együtt ünnepeltem a főváros főpolgármester-helyettesével, dr. Bagdy Gáborral és Haranghy Csabával, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójával, Kőbányán, a mamutcég egyik prominens telepén. A hatalmas víztároló medence most üres volt. Ha tele lesz, elfér benne több mint tizenegyezer köbméter víz. Lenyűgözött a látvány és hirtelen megnyugodtam, mert ott, ahol nem is egy, ehhez hasonló medence biztosítja egy főváros vízellátását, ott nyugodtak lehetnek a polgárok. Haranghy Csaba, a Vízművek vezérigazgatója szeret háttérben maradni, nem túlságosan kedveli a médianyilvánosságot. Azt mondja, az ő szereplése nem más, mint hogy az általa vezetett vállalat úgy oldja meg Budapest vízellátásának feladatát, hogy ne ő látszódjék, hanem az a munka, amit a Vízmű csapata produkál és az ő munkájuk elégedettséggel töltse el a lakosságot. Haranghy már ifjúkorában megtanulta tisztelni a vizet, hiszen hosszú-hosszú ideig elismert vitorlásversenyző volt. Járta a Balatont, küzdött a tengerekkel.


Van mire szerénynek lenniük

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, aki nem arról híres, hogy meggondolatlanul osztja a dicséreteket, rendkívül elégedetten beszélt a Fővárosi Vízművekről. De nemcsak a maiakat idézte, hanem a Fővárosi Vízművek elmúlt 150 évét is. És igaza van! Voltak forradalmak, háborúk, de Budapest lakosságát még a vészterhes időkben is jó vízzel látták el. Olyan jól működött és működik az ellátás, hogy a legnagyobb melegben sem kell vízkorlátozást bevezetni és a százéves csövek sem lehetnek akadályai a vízbiztonságnak. Vagyis egyszerre kell kiváltani a múltat, helytállni a jelenben és biztosítani a jövőt. Csodálatos érzés volt abban az óriási vízmedencében állni, ahol nemsokára újra tizenegyezer köbméter víz fog hömpölyögni. Mert hol van már az az idő, amikor lajtos kocsikból hordták a Dunából a vizet, németül és magyarul kínálták Pest-Buda népének. A Fővárosi Vízművek, bár szerintem lenne okuk rá, nem dicsekednek, inkább úgy viselkednek, mint akiknek van okuk a szerénységre.


Csak így tovább!

Sok mindent ki lehet bírni. Egyesek szerint akár harminc napig is életben lehet maradni élelem nélkül. De ne kelljen senkinek kipróbálni, hogy meddig bírja víz nélkül! Igen, gondoljunk azokra, akiknek a mindennapi vízhez jutáshoz szerencse is kell. A Fővárosi Vízművek ezt olyan komolyan gondolja, hogy lassan egy fél világ megtanulja a nevét, annyi helyen építenek ivóvízellátásra alkalmas rendszereket. De ott vannak víztisztító berendezéseikkel számos ivóvízhiányos katasztrófahelyzetben és életeket mentenek. Tessék csak elképzelni a Fülöp-szigeteket, ahol mi, magyarok, a Fővárosi Vízművek dolgozói az elsők között biztosították a szerencsétlenül járt helyi lakosoknak a legszükségesebb ivóvízmennyiséget! Mert a vizet szeretjük, mert a víz az élet és büszkék vagyunk azokra az emberekre, akik csendben, észrevétlenül biztosítják majd’ kétmillió ember napi vízellátását. Mi, a fogyasztók, csak gratulálni tudunk hozzá!



Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ