RSS Feed

A női egészség

mti - 2018. 03. 08. 9:38:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A női egészség

Egyes vesebetegségek elsősorban a nőket érintik, a krónikus vesebetegségben például világszerte körülbelül 195 millió nő szenved. A március 8-án tartott vese világnap idei témája ezért a vese mellett a női egészségre fókuszál.

    A Nemzeti Vese Program szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére, és hogy a tájékoztatással világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága.
    Hozzáfűzték, mivel 2018-ban a világnap nőnapra esik, szeretnék hangsúlyozni, mennyire fontos a nők egészsége.
    Magyarországon minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben. A felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente több mint százezer vesebeteget látnak el, akik közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved - tájékoztattak.
    Hangsúlyozták, hogy a krónikus vesebetegség jelenleg hatszázezer halálesettel a nyolcadik vezető halálok a nőknél. Károsan befolyásolhatja továbbá a termékenységet és a terhesség kimenetelét is, az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhessége alatt pedig nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata - tették hozzá.
    Kiemelték, hogy a terhesség alatt fellépő krónikus vesebetegség esetén nagyobb figyelemre, időben történő diagnózisra és megfelelő nyomon követésre van szükség. A terhesség ugyanakkor alkalom lehet a krónikus vesebetegség korai felismerésére, és a korai tervszerű terápiás beavatkozásokra. 
    A vese világnapot idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg, a program és további információk a http://www.nephrologia.hu/info.aspx?sp=87 linken érhetők el.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ