RSS Feed

150 éves vízművesek

Csontos Tibor - 2018. 03. 07. 9:43:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

150 éves vízművesek

A minap a nyolcmilliós London több tízezer lakásában nem volt ivóvíz. Január elején pedig a négymilliós dél-afrikai Fokváros vezetése közölte, hogy három hónapra elegendő a város vízkészlete és ha a lakosságot nemsikerül rávenni a víztakarékosságra, áprilisban el kell zárni a víztározók csapját. Az elmúlt százötven évben Budapestről soha nem érkeztek ilyen hírek. Az itt élőknek természetes, hogy még a háborúk idején is friss, egészséges ivóvíz jött a csapokból és nincs ez másként napjainkban sem. Az idén százötven éves a Fővárosi Vízművek, Budapest egyik legfontosabb szolgáltató cége.

Ami számunkra elképzelhetetlen vagy legalábbis azt gondoljuk, hogy elképzelhetetlen. Fokváros legnagyobb víztározója az elmúlt négy évben teljesen kiszáradt. Ez annak is jele, hogy a klímaváltozás leginkább a víztartalékokat érinti, az egyre melegedő bolygónkon ugyanis a korábbiaknál is több víz párolog el, az édesvíz hetven-kilencven százalékát pedig öntözésre használják.Dél-Afrika második legnagyobb városában már azt az áprilisi Nulladik Napot várják, amikor hiába nyitják meg a csapokat, vagy használnák a közkutakat, mert amennyiben a lakosság nem takarékoskodik kellőképpen (kérték, fejenként és naponta ötven litert használjanak), elzárják a vizet. Miként abba sem tudunk belegondolni, hogy egy rendkívüli hideg miatt befagyjanak a vízvezetékek, ami miatt például Londonban március elején több tízezer lakás maradt vezetékes víz nélkül.

Kezdetben úgy volt, hogy Budapesten a dunavizesek hordókból árulták a mosakodásra, mosásra alkalma Duna-vizet, melynek tarifája attól függött, milyen messze volt a ház a folyótól és melyik emeletre kellett felcipelni a hordót. A vezetékes vízrendszer százötven évvel ezelőtti budai és pesti kiépítése azonban munkanélkülivé tette a dunavizeseket. A lakások falikútjaiból ivóvíz jött, ezzel töltötték fel anno a fából készült mosógépeket is. A budapesti vízvezeték-hálózat egyik tervezője, megalkotója, a Fővárosi Vízművek első igazgatója, Wein János (1829-1908) olyannyira jó munkát végzett, hogy bár a gondosan megtervezett teljes rendszer az eltelt százötven év alatt a sokszorosára bővült, de ma is Wein elképzelései szerint működik.

Erre a múltra, hagyományra is büszkék a mai Fővárosi Vízműveknél. Nem véletlenül utalt erre Haranghy Csaba vezérigazgató egy minapi rendezvényen, mellyel elkezdődött a Fővárosi Vízművek százötvenedik születésnapját ünneplő és köszöntő eseménysorozat. A Fővárosi Vízművek Budapest meghatározó szolgáltatója: az elmúlt százötven évben a fővárosiak és az agglomerációban élők mindennapjai elképzelhetetlenek lettek volna a Fővárosi Vízművek tevékenysége nélkül, amely hála az elődöknek, a jól felkészült szakembereknek, a fejlett technológiáknak, még a háborúk és a forradalmi események idején is biztosította a folyamatos és magas színvonalú ivóvízellátást. Az elmúlt 150 év alatt még egyszer sem fordult elő, hogy a fővárosiak víz nélkül maradtak volna. 

Természetes számunkra, hogy megnyitjuk a csapot és már érkezik is a biztonságos körülmények között megtermelt a háztartásokba eljuttatott egészséges ivóvíz. Eszünkbe sem jut, hogy ez egyáltalán előfordulhatna. Autót mosunk, vécék tartályában is ivóvíz van, gondtalanul zuhanyozunk, vagy engedjük tele a kádat, folyatjuk a vizet fogmosás közben és a többi és a többi. Mert hát mi az, hogy kiszárad a víztározó és befagynak a vízvezetékek? A századfordulón, amikor még nem voltak fogyasztásmérők, a fővárosiak teleengedték a kádat, hogy abban hűtsék a dinnyét, miként a sör élvezeti értékét jelentő hőmérsékletet is folyó víz alatt igyekeztek elérni. Ez utóbbi ma is előfordul, mondván, olcsóbb a víz, mint a hűtőáram. És azt gondoljuk, sosem fogyhat el. 

Ráadásul az elmúlt 150 év alatt még egyszer sem fordult elő, hogy a fővárosiak víz nélkül maradtak volna, köszönhetően a Fővárosi Vízműveknek,amely kilencvenhét százalékos hazai ügyfél-elégedettséggel büszkélkedhet. A hagyományőrzés mellett az innováció is a szlogenjük eleme lett. Arra törekednek, hogy minél kevesebb vegyszerrel kelljen javítaniuk a víz minőségét, kidolgoztak egy csőfertőtlenítő technológiát, a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen pedig kifejlesztettek egy vízfertőtlenítő berendezést, mellyel leállás nélkül, folyamatos üzemmód mellett is dolgozhatnak. 

Jövőre elkezdődik a Fővárosi Vízművek következő százötven esztendeje. Ha rajtuk múlik, Budapesten nem lesz Nulladik Nap. Ehhez persze az is kell, hogy mi is megbecsüljük a tiszta, egészséges és hozzánk biztonságban eljuttatott ivóvizet. Megbecsülve ezzel a Fővárosi Vízművek értünk végzett munkáját is. 
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ