RSS Feed

Kalap a basszusgitáron

Csontos Tibor - 2018. 03. 06. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kalap a basszusgitáron

A tavaly októberben, hetven éves korában elhunyt Som Lajosra emlékezett a múlt szombaton koncertjén a Piramis együttes. A színpadon ott volt Som legendás Rickenbacker márkájú fekete basszusgitárja, amit a zenész a Rockmúzeumnak ajándékozott, rajta a koncerteken is viselt fekete kalapja és egy nagy méretű fényképe. A telt házas hangversenyt a Piramis bevallottan az együttes hajdani alapítója emlékének ajánlotta. Az emlékbuli szomorúan végződött: Csoki, az énekes az utolsó szám előtt infarktust kapott a színpadon. A hírek szerint műteni kellett, szerencsére jól van, de még az intenzíven ápolják.

Az ezotériában hívő egyik Piramis-fan persze nem felejtette el hangosan azt mondani a történtek után még ott a nézőtéren, hogy mindez nem más, mint Som Lajos bosszúja. Az ízetlen megjegyzés elemzésétől most tekintsünk el, mert épeszű embernek bizonyosan nem jut eszébe ilyesmi. A koncert az utolsó előtti pillanatig rendben lement, az összes nagy slágert eljátszotta a néhány éve újra felépített és három alapító taggal koncertszínre lépő Piramis, de a koncertbúcsúztatónak szánt Szállj, szállj fel magasra című opust Gallai Péter billentyűsnek már végig egyedül kellett előadnia, s bár az instrumentális betéteket igyekeztek elnyújtani, erre a dalra Nyemcsók János alias Csoki már nem jött vissza a színpadra. A megelőző, Kóbor angyal című slágerük előadása közben lett rosszul annyira, hogy a roadnak kellett lekísérnie a színpadról.

Ahol már a zenésztársak időközben megtudták, hogy nagy a baj, s a dal végén hangszereiket odahagyva a színpad szélére mentek meghajolni és megköszönni a tapsokat. Szemmel láthatóan volt némi zűrzavar a színpadon, ennek jele, hogy Vörös Gábor basszusgitáros csak a meghajlások után ment oda a mikrofonhoz, hogy bemondja: a koncertet sajnos be kell fejezniük, mert az énekesük rosszul van, orvosok ápolják a színfalak mögött, s bizonyosan nem tudják folytatni az estét. Amely remekbe szabott volt, a hajdani kóbor angyalok zsúfolásig megtöltötték a MOM Sportot, olykor kívülről fújták a nótákat, még A becsületet, az Ajándékot vagy a Kóbor angyalt, Som-Horváth Attila szerzeményét, a Ha volna két életemet. Sőt a kevésbé sikeres utolsó Piramis-album, az Erotika című album egy-egy dalát is. 

Tarolt a nosztalgia, az elcelebesedett, elértéktelenedett popipar és az uralkodó gagyi világában jól esett belemajszolni ebbe a Piramis-szeletbe. Már csupán ezért sem volt rossz ötlet felépíteni a Som Lajos és Köves Pinyó Miklós által Gallai Péterrel, Závodi Jánossal, Révész Sándorral 1975-ben alapított Piramist, amely a hetvenes évek második felében mai szemmel nézve is hihetetlen sztárzenekarrá vált. Az általános iskolákban Som Lajos-őrsök gazdagították az úttörőéletet, imigyen hitelesítve az úttörők tizenkét pontját, a Piramis nyomán a tizenharmadik ez lehetett, hogy a becsület mindennél többet ér. A középiskolások építőtáboraiban pedig Révész Sándor-brigádok járultak hozzá mezőgazdaságilag az aktuális népgazdasági tervek teljesítéséhez. Az istenített Piramis csúcsra járatását, járását jelezte az is, hogy egy pécsi kocsmába betérő Somnak beszóltak: Lajos, járj a vízen! A sajtó nem véletlenül írt és beszélt Piramis-jelenségről. 

Erről a még az egykori amerikai rockbanda, a Steppenwolf előtt is játszó Piramisról tudjuk, hogyan épült, miként építették fel. Ennek a mostani Piramisnak az érdekessége, hogy több generáció is játszik benne. Az alapító atyák mellett ott az Ossian, a Fahrenheit egykori basszistája, Vörös Gábor, a másodbillentyűs Nyemcsók Bence, az énekes fia, s ritmusgitáron besegít a koncerteken az a Vilmányi Gábor is, aki az Exotic és a Manhattan tagja volt. S persze, az ugyancsak Manhattan-tag Nyemcsók János, akit ma már Mr. Rockcsokinak emlegetnek, akinek gyerekkori álma volt, hogy egyszer majd a Piramis együttesben énekeljen. Az álma teljesült, igaz, amióta a Piramisban énekel, Révész Sándor nem áll szóba vele.

A hetvenéves Som Lajos már nem kapott időt, hogy az ő álma teljesüljön. Az Edda legnagyobb korszakának részesével, Slamovits Istvánnal tervezett közös együttest Storm néven. Fotó: passzio.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ