RSS Feed

Egy burka, egy nadrág a Frankofón Filmnapokon

Frankofón Filmnapok - 2018. 03. 04. 8:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy burka, egy nadrág a Frankofón Filmnapokon

A legfrissebb francia nyelvű filmeket bemutató 8. Frankofón Filmnapok Léonor Serraille rendező Cannes-ban Arany Kamerával díjazott, Egy fiatal nő című filmjével indult szerda este a budapesti Corvin moziban. Február 28. és március 7. között 22 filmet, közöttük 5 premier előtti bemutatót láthat a közönség a Puskin és Toldi moziban, valamint a Francia Intézetben.

Az esemény hivatalosan Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete és Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója nyitóbeszédével vette kezdetét.
A 8. Frankofón Filmnapok nyitófilm választása jelzésértékű: az idei programban szép számmal akadnak női rendezők alkotásai vagy női témákat boncolgató filmek. Akadnak közöttük romantikus vígjátékok, mint a szerelem és identitás kérdéseivel foglalkozó Egy szót se! és az Egy burka, egy nadrág (képünkön jelenet a filmből). Vetíteni fogják a különleges időkezelésű Árva lányt, melyben egy nő életszakaszait más és más színésznők jelenítik meg, és amelyben ismét láthatjuk a francia mozi ifjú sztárjait, Adèle Exarchopoulost és Adèle Haenelt. 

Lesznek továbbá erőteljes hangulatú thrillerek, mint a Külön világ  Catherne Deneuve és Diane Kruger főszereplésével, akik között különlegesen erős az összhang; , vagy a Mrs Hyde, melyben Isabelle Huppert egy villámtól sújtott fizikatanárnő átalakulását mutatja be. A fesztivál vendégeként elkíséri filmjét Serge Bozon rendező. A Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánnal díjazott Láthatás a családon belüli erőszakkal foglalkozik, szintén Budapestre érkezik a főszereplő Léa Drucker és Xavier Legrand rendező  is, akik a vetítések után a nézők kérdéseire is válaszolnak.

A Filmnapok programjában szerepelnek történelmi filmek is. A Hochelaga, a szellemek földje kanadai indián ősök nyomába ered, a Tűzszünetben Romain Duris igyekszik visszatalálni az életbe az első világháború borzalmai után. A gyönyörűen kidolgozott, rejtélyes maszkokat felvillantó, 12 César-díjra jelölt Viszontlátásra odafönt pedig az esemény zárófilmje lesz, melyet DJ-set kísér a Toldi moziban.
A 8. Frankofón Filmnapokat idén 10 vidéki városban rendezik meg, március 1-től 28-ig.
http://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/8.-frankofon-filmnapok/a-8.-frankofon-filmnapok-videken.html
Teljes program:
http://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/8.-frankofon-filmnapok/8.-frankofon-filmnapok.html


Fotó: apollopecs.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ