RSS Feed

Nyers hús

Mogyorósi Géza - 2018. 02. 22. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyers hús

A február 25-ig tartó 68. Berlinale kapcsán jutott eszembe, hogy honnan ismerős a legújabb Szász János film két színésze. Naná, hogy A hentes, a kurva és a félszemű című produkcióban (sem a mészárost, sem a rokkantat) zseniálisan, érzelemmel, néha unottan alakító Gryllus Dorkával Németország legrangosabb közönségfesztiválján futottam össze a 21. század hajnalán.

S miként a sokáig Németországban élő, dolgozó Dorkával, anno Nagy Zsolttal is a Spree-parti mustrán beszélgettem el egy régi, berlini moziünnepen. Szerintem a vasárnap este záródó 68. Berlinale 385 produkciója között helye lenne a friss, nekem tetsző - javarészt fekete-fehér - Szász János rendezésnek is. Az 1925/26-ra visszapillantó, már-már szociográfiai mélységekbe merengő krimi-western keverékben a hájasra hízlalt Hegedűs D. Géza szuper. Írom ezt a távolból, noha {a Berlinale végén szintén névnapját köszöntő} druszám évtizedekig nem tartozott a hazai kedvenceim közé!

Székely B.Miklós, Börcsök Enikő, Andorai Péter, Bognár Gyöngyvér és Peter Wolf egy-egy villanása is remek a 2018-ban a vetítőtermekbe került Szász produkcióban. A mindenféle véres vágóhíd jelenetek kapcsán leszögezhetem, hogy A hentes, a kurva és a félszemű marhajó film. Ám nem derűs. A kevés szövegű, noir/expresszionista kamaradráma kövér húsgyárosa gazdagon is nyomorult. A vagyonra, szebb sorsra (?) vágyó prosti és levitézlett, veterán csendőr cimborája sem sokat láttak az élet napos oldalából, mielőtt gyilkosságért börtönbe (kurva), bitóra (félszemű) kerültek a Horthy-korszak csonka Magyarországán.

Szász János e hetekben bemutatott filmjéhez gratulálnom kell! Már a forgatási helyszínek is döbbenetesek. A cím A Jó, a Rossz és a Csúfra hajaz a vadnyugati klasszikusok világából. A Sergio Leone rendezte - zene: Ennio Morricone - bő félévszázados, itáliai remekmű plakátján ('79-től a Kádár-medencében is) három tulajdonságot (buono, brutto, cattivo) sorolnak fel. Szóval a Szász mozi címében két "szakma" keveredik egy "testi hibával", ami azért nem akkora durranás, mint a '66-os Leone eposz felirata. De ezzel együtt 2018 eddigi legnagyobb filmélményét jelentette az új magyar alkotás számomra. Reménykedjünk, hogy a 68. Berlinale terméséből láthatunk majd az elkövetkező hónapokban még néhány ilyen kaliberű celuloid dolgozatot!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ