RSS Feed

Mangalicazsíron pattogtatva

Csontos Tibor - 2018. 02. 25. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mangalicazsíron pattogtatva

Igaz, a multiplexekben még nem láttam ezt a röfis marketingfogást, de a minapi budapesti mangalicás fesztivál egyik standján már ott díszelgett a felirat: Mangalicazsíron pattogtatott kukorica. Mangal Ica és Kukor Ica nagy szellemi találkozásának lenyomataként. Hiába,no, ha valami trendi, az elől még a kukoricát pattogtatók sem menekülhetnek. Márpedig a mangalicáknak reneszánszuk van, ezt a szinemaszitik még nem vették le, de még egy ilyen fesztivál és a vattacukrosok is lépnek.

Már-már kultikus állat lett minálunk a mangalica, melynek állítólag kétszáz éves múltja van e tájékon, a sikersztorija viszont mindössze ötven évre tehető. Ez utóbbi hiteles mangalicahistóriai adalék lehet, hiszen emlékezetem szerint gyerekkoromban csupa mangalicás disznóölésen szocializálódhattam, a nagyüzemi hússertéseknek a falusi háztájikban nyomuk sem volt, helyettük a szőke mangalica dívott. Ma is csurog az emberfia nyála, ha a mangalicagyilok nyomán készült friss ételekre gondol (az elkészítés sorrendjében): hagymásvér, vesevelő, semmi máshoz nem hasonlítható karmonádlileves, toroskáposzta, a nap vége felé véres- és májashurka, kolbász, friss tepertő... Később a füstölés utáni disznósajt, kenőmájas, oldalszalonna, sódar, bödönökbe tömött gyönyörű zsír... Nem nagyon olvasgattunk akkoriban arról, hogy a mangalicazsír mily egészséges, mert ah, mily alacsony a koleszterintartalma és kukoricát sem pattogtattunk a nyári konyhában mangalicazsíron. Kentük viszont rendesen a kemencében sült kenyér karéjára, serclijére.

A mangalicafolk azóta új erőre kapott, hosszú évek óta létezik a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, s mint hírlik, "elsősorban japán és USA-beli mangalicatenyésztők kezdeményezésére" megalakítják a Nemzetközi Mangalica Szövetséget is. Éppen ideje, hogy a mangalicazsíron pattogtatott popcorn feltűnjön végre a Ginzán vagy éppen a Fifth Avenue-n is. Mert a Szabadság téren bizony már feltűnt, ott rendezték meg harmincharmadszor a mangalicás fesztivált, melyen a vásárló bizonyosan nem kapott hamisítványt, álmangalicából készült bármit, mert "a rendezvényen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehetett jelen". 

Mi tagadás, kínáltak is "végterméket" rendesen, mi szem-szájnak ingere, hogy még nézni is "tereh" volt. Sőt, hogy még inkább trendi legyen, a legmodernebb technológiával rendelkező food truckokban mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készült. Ha már egyszer, ugye. Ha már egyszer mangalica, legyen kövér. És persze legyenek kövérek az árak is. Helyenként ugyanis eltűnt a mértékletesség is a mangalicás fesztiválról, már ami az árakat illeti. Néhol az árakat sem írták ki, de ez sem zavarta a sorban állókat, ahogyan a négyezer forintos kilónkénti tepertőárat hirdető tábla is alig látható helyen szerénykedett az árusasztalnál. A magyar termék, a kézműves húsipar hovatovább az elrugaszkodott ár szinonimája lesz. Ez az ilyen típusú fesztiválok nagy rafinériája. Röfinériája. 

Fotó: mangaliamennyorszag
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ