RSS Feed

Dübörög a magyar játékos piac

Dalia László - 2018. 02. 17. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dübörög a magyar játékos piac

Olvasom a játékos igazolásokat, s majd minden csapatnál újabb és újabb szlovák, cseh, szerb, macedón nevek kerülnek elő. Többségük betöltötte a harmincat, s remek levezetésnek tűnik a magyar bajnokság, ahol tucatnyi akadémia ontja a tehetségeket. Hogy melyik piacra, azt nem lehet tudni, mert itthon állítólag drágák a magyar játékosok, külföldre meg a kutyának sem kellenek.

Én aztán megértem a menedzsereket, nekik is élni kell valamiből, s miért ne próbálkoznának a magyar kluboknál, ahol mindig kell egy balszélső vagy középpályás. Hogy aztán miért nem a saját akadémiájukról hívnak be egy ifjú titánt, miközben a külföldi klubok mazsoláznak és 16 évesen viszik a tehetségesnek látszó játékosokat? Találós kérdés, s én aligha fogom megfejteni. Két verzió játszhat. Vagy hülye a klubvezető vagy a zsebe gondolkodik helyette. Biztos szól valami a külföldi játékos mellett is, csak halászni kell a zavarosban. Én is tudok két-három esetről, amikor jó pénzért továbbadtak egy külföldit, de azok fiatalok voltak és valóban profik, akik kilógtak a magyar mezőnyből és már egy év után menni is akartak, nehogy lehúzza őket az ingovány. Ám tudok száz esetről, amikor némelykor még fizettek is értük, de aztán ingyen elengedték őket, mert annyira haszontalanok voltak, hogy aztán jöjjön helyettük más légiós. Ha az MLSZ vezetői nem díjaznák a fiatalok szerepeltetését, akkor már egy 18-21 éves sem játszana a magyar bajnokságban.

Nem hiszem, hogy Végh Antal, ha élne, ma hozzáfogna egy "Miért beteg a magyar futball?" című könyvhöz, ugyanis annyira reménytelen a helyzet, hogy már a kérdésfeltevés is felesleges. Mindenki csak megélni akar a fociból, s nem érdekli, mi történik a  pályán vagy a pályán kívül. Egy kicsit haragudtam, id. Dárdai Pálra, akit még láttam focizni a PMSC-ben, ahol nem a technikájával, hanem csupaszív játékával tűnt ki, hogy óvta a fiát, ne vállaljon szerepet a magyar labdarúgásban. Ma már belátom, teljesen igaza volt. Miközben Dárdai Pali új, friss szellemet hozott a magyar válogatott életébe és részt vett egy program kidolgozásában, abból mára hírmondó sem maradt. Rég szétszedték. Ő viszont maradt a Herthánál és minden képessége, esélye megvan, hogy egyszer egy nagy csapatot is vezessen. Csak óvakodjon a törpétől és a magyar focitól. 

Sajnos, már azt is megértem, hogy Dárdai fia sem magyar színekben akar játszani.Természetesen beszélhetünk hazaszeretetről, meg verhetjük a mellünket, de nem az a magyar, aki naponta nyolcszor vigyázzban áll a himnuszra. A magyar kézilabda sem lett jobb attól, hogy már a klubmeccsen is eljátsszák a himnuszt. Az is csúszik lefelé, miközben ömlik a kézilabda szövetséghez, meg a klubokhoz a pénz. A piacnál egyelőre nincs jobb intézmény, ott ugyanis egyetlen petákkal sem fizetnek többet, mint amennyit az áru ér. A rothadt gyümölcsöt pedig még idejében kidobják, nehogy a többit is leamortizálja.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ