RSS Feed

Berlinale - nosztalgia

Mogyorósi Géza - 2018. 02. 15. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

      Berlinale - nosztalgia

A 90-es évektől a - frissen újraegyesített - német főváros tizenhat filmfesztiváljáról tudósítottam különböző lapokat a Kurírtól a Figyelőig. Mint emlékezetes tavaly Enyedi Ildikó nyerte az Arany Medve-díjat a 67. Berlinalén. 2018 februárjában Tom Tykwer profi német rendező irányítja majd az itész csapat munkáját.

A Testről és lélekről sikere felidézte bennem, hogy 1975-ben is egy tehetséges magyar rendezőnőnek ítélte oda a nemzetközi zsűri a fődíjat. Az aranyos maci szobrot anno Mészáros Márta vehette át West-Berlinben az Örökbefogadás című alkotásáért. Szenzáció volt ez a Kádár-medencében! Sőt messzebb is! Szabó István két Ezüst-Medvét tudhat magáénak. A 2018. február 15-én rajtoló Spree-parti moziünnep küszöbén engedje meg az Olvasó, hogy kicsit nosztalgiázzam.

Születésem előtt egy évtizeddel, az 1951-es legelső nyugat-berlini mustra prominens művészei között ott volt Olga Tschehowa, Hilde Sessak, Käte Haack és Winnie Markus. Micsoda nevek! A német zsűri Arany-Medve díját a drámai filmek kategóriájában Leopold Lindtberg Négyen a dzsipben című svájci alkotása nyerte. Hat esztendővel a második világháborút követően a romos világváros nyári kulturális showja a Titania Palastba csábította a polgárokat. Ki emlékszik már arra, hogy a vígjátékok közül a Jean-Paul Le Chanois (Sans Laisser D'Adresse című) produkciója kapott szobrocskát? A krimi- és kalandfilmek mezőnyében Mitchell Leisen The Mating Season címmel debütált munkája bizonyult a legjobbnak.

A hidegháborús korszakban - a 70-es években a tél végére átköltöztetett - Internationale Filmfestspiele Berlin sztárjai között ott volt mások mellett Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Burt Lancaster valamint a magyar gyökerű Tony Curtis és Ladislao Vajda. 1961-ben, midőn a fal épült a Jayne Mansfield - Mickey Hargitay párosra vadászott a legtöbb fotós. Velük nem futhattam össze, de a három esztendeje életmű-díjat kapott Wim Wenders egyszer a tartotta nekem az ajtót a Hyatt szálló főbejáratánál: egy sajtórendezvényre igyekeztem éppen. A mester Berlin felett az ég (1985) és a Millió dolláros hotel (1999) című remekműveit már régen a szívembe zártam. A piros sálas, már mackós küllemű - idén 70 éves - Gérard Depardieuvel a Budapester Strassén futottam össze. Ment, mint az úthenger! A francia művésznél kecsesebb jelenség volt Claudia Cardinale, aki a 21. század elején az olasz filmkereskedők standján kávézott tőlem két méterre. A dívába még akkor "szerettem bele", amikor iskolásként vagy féltucatszor megnéztem a moziban a Volt egyszer egy Vadnyugatot. A gyönyörű itáliai színésznő is kerek születésnapot ünnepelhet áprilisban - de számomra C.C. kortalan legenda.

Ja, el ne felejtsem! Az A-kategóriás 68. Berlinale február 15-én rajtol a 3,7 milliós német metropolisz szívében, a Marlene Dietrich Platzon. Záróra tíz nappal később, nevem napján!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ