RSS Feed

A viszkis nem jár bankba

Csontos Tibor - 2018. 01. 23. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A viszkis nem jár bankba

Ambrus Attila exbankrabló, keramikus, íróember, film- és regényhős, akit egykoron Amerika kedvenc gengsztereként is emlegettek, egy interjúban elmesélte, hogy nem jár bankba, mert miután kétszer betért egy-egy pénzintézetbe, mindkétszer lefagyott a rendszer. "Piszok rossz az aurám" - tette hozzá. Azt is elárulta, hogy a sátoraljaújhelyi fegyházból is meg tudott volna szökni, ahol azonban mégiscsak lehúzott tizenkét évet. Nem tudom persze, mit szólnak mindehhez az újhelyi fegyőrök.

Ambrus Attila ismét a nép kedvence. A viszkis rabló ügyesen is mozog a média világában, jól kommunikál, talán éppen most kamatoztatja mindazt, amit a dunaújvárosi főiskola kommunikációs szakán tanult levelezőként az újhelyi fegyházból. Azért jelentkezett, mert úgy gondolta, ha kiszabadul, haditudósító lesz. Mégis a kerámiaszakmánál kötött ki. Az Észak-Magyarországnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy félművelt emberként került a börtönbe, és úgy gondolta, az az egyetlen okos dolog ott, ha lefoglalja magát és tanul. Egy év alatt az OKJ-s képzésen elsajátította a fazekasmesterség három éves tudásanyagát, ennek köszönhetően ma már saját kerámiáit árulja a vásárokon, sőt a róla szóló könyvek dedikálásain is kínálja termékeit a könyvei olvasóinak.

Azt hittük persze, hogy már mindent tudunk a Viszkisről, akinek az élettörténete alapján készült és november végén bemutatott filmet már több mint háromszázezren látták, és amely filmet hamarosan Romániában is forgalmazzák majd. Ambrus természetesen ott lesz néhány közönségtalálkozón és minden bizonnyal azokra is a könyveivel és a kerámiáival érkezik. Nyilván azokból is vásárolnak a viszkisre kíváncsi érdeklődők. Ha már az egyik magyarországi könyváruház vezetője is megemlítette: régóta dédelgetett álma, hogy egyszer náluk is dedikáljon Ambrus, a viszkis. ( Hiába, beindult a Viszkis üzlete, szegény-szegény Vujity Tvrtko!) 

Az említett interjúban Ambrus arról is beszél, hogy a sátoraljaújhelyi fegyházból is meg akart lépni, "de ott egy orwelli világban találtam magam". Kétségtelen, egy fegyház azért mégsem a Seychelle-szigeteket idézi, mely helyet több más luxusvidékkel együtt a huszonhét pénzintézet elleni támadás miatt elítélt Viszkisnek a rablott pénzből volt alkalma megkóstolni. Azért az nekünk is újdonság, amit közzétett: Sátoraljaújhelyről is meg akart szökni. Miként 1999. június 10-én reggel kilenckor megszökött a Gyorskocsi utcából, ahol a BRFK Vizsgálati Főosztály Rablási Alosztályán folyt ellene a bizonyítási eljárás. Utólag azt mondta, azért szökött meg, mert az iratismertetés során több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével is meggyanúsították. Az azóta elhunyt Fülöp Valter rendőrtiszt, aki Ambrus második elfogását irányította, a történetről szóló dokumentumregényében úgy vélte, Ambrus Attila mindenképpen megszökött volna. 

Ezt igazolja utólag a viszkis, aki az újhelyi fegyházból tervezett szökésével kapcsolatban elmesélte, ehhez már beszerzett bilincskulcsokat, egyéb eszközöket és igyekezett mozgósítani kinti kapcsolatrendszerét is. Mondván, külső segítség nélkül nagyon nehezen lehetett volna onnan megszökni. A többit tudjuk. Maradt az "orwelli világban", ahol elmondása szerint a gondolatrendőrséget a zárkájába telepített vamzerek helyettesítették. Persze, utólag jól hangoznak ezek a történetek, hiszen fegyházból, különösen a sátoraljaújhelyiből megszökni, na, abból bizonyosan kétrészes filmet forgatott volna Antal Nimród. Ambrus egyébként sokszor elmondta, megkapta, ami járt neki, leülte a büntetését, tiszta lappal indult újra. Igaza van, csak ebből így már kilóg ez az újhelyi szökési lóláb. 

Mindemellett és mindennek ellenére a Viszkis elkégedett lehet sorsának alakulásával. Könyvek, film, az "orwelli világ" után celebvilági létezés, dedikálások, közönségtalálkozók, interjúk... Még színlapon is szerepelt. Székely Csaba ugyanis Kutyaharapás címmel adaptálta színházra a Tarantino-filmet, mely előadás színlapján Ambrus szakmai tanácsadóként tűnt fel. Megkérdezték a viszkis rabló véleményét egy jelenetről, melyben négyen bemennek egy bankba rabolni...  Ezek után különösen érthetetlen, hogy a viszkis cégek miért nem vették a lapot...

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ