RSS Feed

1939 – Lengyelország tragédiája

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 01. 14. 12:59:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1939 – Lengyelország tragédiája

Trump amerikai elnöktől a brit Vilmos hercegig számos híresség tette tiszteletét tavaly Varsóban. A látogatásokban közös, hogy mindig felidéződött a második világháborús múlt, midőn 78-79 esztendővel ezelőtt a német - majd keletről a szovjet - seregek lerohanták Lengyelországot.

Egyes német könyvesboltok két-három esztendeje vettek fel előrendelést az Osztrák-Magyar Monarchiában világra jött Adolf Hitler legendás-rettegett művére. A Mein Kampf kétezer oldalas kritikai kiadása nem lett tömegolvasmány. Bár így is már több tízezer darab talát gazdára a Lengyelországra 1939. szeptember 1-jén rátámadó, '45 tavaszán utolsó születésnapját ünnepelt náci diktátor kötetéből. A propaganda írás újbóli kiadása pro és kontra vihart kavart Európa szívében. A 2016 elején napvilágot látott, két részes vaskos mű eredetileg 1925 nyarán jelent meg. A Mein Kampf első kötetét a Harcom folytatása 1926 végén követte. A 8 és 12 márka között a weimari köztársaságban piacra dobott mű külföldre is eljutott. Vajon hány lengyel sejtette akkor, hogy mit hoz a (közel) jövő?!

A majdani Spree-parti kancellár 10 százalékot vágott zsebre a már-már Biblia küllemű propaganda „remekmű” bevételéből. Az antimarxista náci ideológiából a szomszédok is kostolót kaptak: ám például Franciaországban már 1940-ben fekete listán szunnyadt a Mon Combat. Mielőtt Horthy Miklós kormányzó csonka-Magyarországában, 1935-ben a kirakatokba került a Führer könyve a skandináv, portugál, spanyol és bolgár polgárok már elmerülhettek a birodalmi irodalom – hasznot hozó – „szentírásában”. A szerző, Adolf Hitler 10 nappal azután, hogy 56 gyertyát fújhatott el tortáján öngyilkos lett berlini bunkerjában: májusban beköszöntött tavasz és a béke az öreg kontinensen.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ