RSS Feed

A török külügy a letartóztatás veszélyére figyelmeztet

mti - 2018. 01. 12. 15:30:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A török külügyminisztérium pénteki közleményében "önkényes őrizetbe vétel" veszélyére figyelmeztette az Egyesült Államokba utazó török állampolgárokat.

A tárca honlapján az olvasható, hogy a török állampolgárok, de különösen a hivatalos úton Amerikában tartózkodó török tisztviselők olyan előre kitervelt pereknek és bírósági ítéleteknek eshetnek áldozatául, amelyek a 2016-os török puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózat tagjainak és szimpatizánsainak megalapozatlan állításaira és rágalmaira alapulnak.
    Egy New York-i bíróság múlt szerdán bűnösnek találta Mehmet Hakan Atilla török bankárt az Irán elleni amerikai szankciók megsértése miatt. A török kormány az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát a hatalomátvételi incidens mellett a New York-i perért is felelőssé teszi.
    A török külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy több gülenista "valótlan állításokkal" befolyásolhatta az eljárást, ami aláássa a bírósági folyamat komolyságát és hitelességét. Ankara eddig hiába kérte Washingtontól Gülen kiadatását.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden "politikai puccskísérletnek" nevezte az ügyet, amelynek célja, hogy Törökországot gazdaságilag sarokba szorítsa.
    A török külügyi tárca pénteken egyúttal azt írta, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi időben megnövekedett a terrorakciók, valamint a szélsőjobboldali és rasszista indíttatású erőszakos cselekmények száma, ami valószínűleg tovább folytatódik. A külügyminisztérium ezért arra kérte a török állampolgárokat, hogy gondolják át terveiket.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ