RSS Feed

Golden Globe vagy ravatal

Regös István - 2018. 01. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Golden Globe vagy ravatal

Amikor egy jó évtizede a fél világ csámcsogott az Amerikai Egyesült Államok elnöke és a Fehér Ház egyik gyakornoknője románcán, még elképzelni sem tudtam, hogy egyszer egy ilyen téma forró krumplivá változhat. Mert a világnak fogalma sincs, kik voltak az első űrhajósok, ki találta fel a penicillint vagy a C-vitamint. De Monica Lewinsky az Egyesült Államok akkori elnökével való ténykedése miatt a mai napig hírességnek tekinthető.

Mert természetesen elrakta azt a ruháját, tizenöt évig legalább őrizte is, amit akkor viselt, amikor az ovális irodában abuzálta őt az elnök úr. Akkoriban, mint fentebb olvashatták, ezt inkább nem zaklatásnak, nem molesztálásnak tekintették, hanem egy hatalmi alapon zajló, évezredek óta ismétlődő, de elítélendő szexuális kapcsolatnak. Mert Monica nem tagadta, hogy kapcsolata volt az Egyesült Államok akkori elnök bonvivánjával, ráadásul többször is megtették azt, amiért évtized múlva a disztingvált hölgy feljelentést tett. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az Egyesült Államok bíróságai egyetértettek az elnök ügyvédseregének védekezésével, miszerint az orális kéjelgés nem szex. Az egész világ előtt taglalták, hogy mivel nem volt behatolás, az eset sem lehet szexuális erőszak. 

Forró krumpli

Azért taglaltam ilyen sokáig ezt a korábbi esetet, mert néhány hónapja, amikor kirobbant a hollywoodi zaklatás- és molesztálás-sorozat botránya, az jutott eszembe, hogy itt semmi sem változik. A világhírű filmproducerre először rámutatott egy, majd kettő, három, négy, sőt még több színésznő, és megvádolták, hogy zaklatta, molesztálta őket. Aztán ez az ügy olyan fordulatot vett, hogy igazán forró krumpli lett belőle. Mert az a médiamunkás, aki nem állt be azonnal a vádolók közé az interneten és más médiumokban, azonnal markába kaphatta ezt a forró krumplit. Szinte alig akadt olyan, halált megvető bátorsággal munkálkodó újságíró vagy netán politikus, aki legalább megjegyezte volna, hogy nem elég megvádolni valakit, szükséges lenne mindehhez valamennyi csekélyke bizonyíték is. Mert a kedves, mosolygós Lewinsky legalább meglobogtatta annak idején az elnök nyomait hordozó ruhadarabjait. Aztán Magyarországra érkezett a cunami és előkerült egy tökéletesen ismeretlen színésznő, aki huszonhárom éve hordozza mélységes panaszát, bánatát, ahogy ő mondja, megalázottságát, mert szerinte egy autóban illetlenül az arcába lógatta nemi szervét egy ismert rendező.


A nemek háborúja

Akkor már tudtam, jobb, ha szót sem ejtünk az eseményekről, mert ha nem úgy kezdem a mondatot, hogy az undorító, gazdag vagy hatalommal rendelkező férfiak folyamatosan molesztálják és zaklatják a nők millióit, azok a férfiak nyugodtan elmehetnek a sunyiba. Klubok és szervezetek alakultak, hogy végre ne őrizzék magukban az elszenvedett molesztálást és zaklatást, lépjenek fel és döntsék meg a macsó társadalmat. Mert tényleg macsó társadalomban élünk, ugyanazért a munkáért sokkal több a jövedelmük, ugyanazzal a tehetséggel, sokkal több munkával feleannyi sikert tud elérni egy nő, mint egy férfi. A parlamentben csak mutatóban ülnek hölgyek, egyetlen női miniszterünk sincs, tovább is van, mondjam még? Szóval, ha erről az oldalról közelítjük a témát, nagyon jók ezek a nőkért létrejött szervezetek, csak könyörgöm, ne uszítsuk egymásra a ringben a férfiakat és a nőket! Mert egymás nélkül nemcsak ők, vagyis mi, hanem a világ sem létezne.


Jogrendet!

Amikor már kezdtem úgy érezni, hogy csendesedik a légkör, mégsem olyan mocskos a világ, tovább zúgott a molesztálási hullám. Lassan eljutottunk oda, hogy bárki, bárkit, bárhol és bármikor megvádolhat, elég, ha rámutat egy férfira vagy megnevezi valamelyik bulvárlapban és annyit mond: „Tegnap, a múlt évben vagy húsz évvel ezelőtt ez az ember zaklatott engem!” Minderre nem kell semmilyen bizonyíték, elég a vád. Bár lehet, hogy valóban sok igazság van az állítások között, de amíg jog védi a világ rendjét, addig kevés egy állítás. A jogászvilág azt mondja, szükséges a tárgyalás, a vád és a védelem, és csak utána hozhat a bíró ítéletet. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy ne legyen szükség erre a profeminizmusra. Elég legyen, hogy mi, férfiak legyünk az élharcosai a nők valóságos és kiérdemelt érdekeinek! És aztán itt, a végére marad a cím. Nézem a Golden Globe eseményeit, de sajnos későn kapcsoltam a műsorra. Azt láttam, hogy több száz, fekete ruhás férfi és nő szomorú arccal áll vagy ül sötét színű díszletek és drapériák között. Vajon hol vagyok, nem tévedtem el egy-két csatornával? De kiderült, hogy mégsem. Megtudtam, úgy döntött a filmbizottság a sok világsztárral együtt, hogy fekete ruhában tiltakoznak a nők zaklatása és molesztálása ellen. Természetesen, bár már ágyban voltam és nem fekete pizsamában, lélekben csatlakoztam a tiltakozókhoz, mert támogatom a mozgalmat, hogy vegyék fel a harcot minden nőket érő igazságtalanság, sértés, megalázással szemben.


Hiszek Catherine Deneuve-nek

Itt lenne vége, de ugyanazon a napon megszólalt minden idők egyik legszebb nőbálványa, aki sok-sok ikszen túl, és még ma is gyönyörűen, sugárzóan, szépen kiállt a nyilvánosság elé. Úgy hívják, hogy Catherine Deneuve. Évtizedekig ő volt Franciaország jelképe, az ő arca ragyogott a plakátokon, a filmvásznakon, a színpadokon. Ez a tündöklő asszony, akihez máris csatlakozott több száz világhírű művész, politikus, tudós és orvos, azt mondta, elég legyen ebből a férfiellenes hangulatból, uszításból, mert miközben minden erőnkkel meg kell védenünk magunkat, nem eshetünk át a ló másik oldalára! Ha egy férfi ráteszi a térdünkre a kezét, nem kell rögtön rendőrért kiáltani. A férfiak szeretnek minket, mi szeretjük őket, mert ez az élet rendje - mondta többek között Catherine Deneuve, aki még hozzátette, okos nők és okos férfiak megpróbálják valahogy pontosítani, mit jelent a zaklatás és a molesztálás fogalma. Addig pedig nekünk, férfiaknak, kutyakötelességünk mindent megtenni, hogy nagyanyáink, anyáink, lányaink egy olyan társadalomban éljenek, ahol ilyen filmproducer vagy Lewinsky-ügyek egyszerűen elképzelhetetlenek.Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ