RSS Feed

Intelligens internet

Regös István - 2018. 01. 10. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Intelligens internet

Van ilyen? Már mint intelligens internet? Szerintem egyre inkább távolodik eredeti céljától, mert hagyta magát ez a csodálatos informatikai rendszer megerőszakolni és magába engedni a közösségi oldalak mételyező szaporító anyagát. És hú, de gyorsan megfogant az internet jobb sorsra érdemes méhében ez a zabigyerek! Ennek a zabigyereknek pedig milliárdos nagyságrendű apja van.

Így történt meg ez a fekete mágia, hogy egy anya létrehozhatott milliárd utódot a Facebookon, Instagramon, Twitteren és még ki tudja, hány ilyen virtuális kapcsolatteremtő oldalon. Pedig mennyi szép dologra lehetne felhasználni! Mert van jó példa is. Például a moly.hu oldalon összejöhetnek az egymástól nagy földrajzi távolságra élő irodalmat szeretők és istenigazából közös szerelmükről, az irodalomról beszélgethetnek. Biztosan van ilyen oldal a zenebarátoknak, a csillagászat iránt érdeklődőknek és még sorolhatnám tovább. Mert kiderült, hogy ez a bizonyos intelligens réteg, mert mielőtt a kardunkba dőlünk kétségbeesésünkben, ismerjük el, van egy jelentős intelligens réteg szerte a világon, melynek az internet eszköz és nem felesleges időtöltés, netán harci eszköz.

Hosszútávon úgyis a jó győz

Mindig szomorú vagyok, ha egy jó dolgot rosszra használnak. Vannak, akik a közlekedési baleseteket az autókra fogják, pedig a balesetekért nem az autók a felelősek, hanem akik vezetik azokat. Akik a Facebookból botrányoldalakat próbálnak csinálni, nem hiszik el, hogy minden felelősség az övék és nem az internet eme fantasztikus találmányának a hibája. Mert igenis, a legnagyobb közösségi oldalnak, a Facebooknak milliárdos nagyságrendben lehet mérni a tagságát, száz- és százezer ember életét meg is szépítheti, csökkentheti a magány nyomasztó érzését. Gyakran előfordul azonban, hogy egyesek hamis profillal, álnévvel, mások fényképével regisztrálnak a Facebookon és aztán az inkognitó szabadságával visszaélve gyalázkodnak, mocskolódnak, sorsokat rombolnak. Lassan-lassan azonban a Facebook feltalálói is rájöttek, hogy tenniük kell valamit, mert ha nem tudják kiszűrni a gonoszságot, akkor könnyen elveszíthetik intelligens tagságuk jelentős részét.


Védd a Facebook tisztaságát!

Mert a Facebook sok mindenre alkalmas. Sok-sok tudást képes átadni, és mint írtam már, enyhítheti a magányt. Ámde, például, képes arra is, hogy emberek minden ok nélkül bántsanak, megalázzanak másokat. Sokan hiszik, hogy ezeken a közösségi oldalakon még olyan ember is eldurvulhat, aki egyébként a valóságos hétköznapi életében csendes és szerény. De itt, főleg ismert és talán irigyelt embereket sértegethet, gyalázhat. Sokan csordába, csapatba verődve megsebezhetik a nagyvadakat is. Ha pedig már érzik a vér szagát, úgy gondolják, akár el is ejthetik. Csak úgy zeng ilyenkor az internet! Hadd tanuljanak a gazdagok, a sikeresek vagy éppen a sikertelen gazdagok! Mert ilyen is van. Tanulják meg a többiek, hogy a fák sem nőnek az égig. Ronda, sértő stílusban posztolnak, a bejegyzéseik ugyan nem veszélyesek, csak kicsit viszketnek. Nem tudják, pedig végre megtanulhatnák, hogy a stílus maga az ember.


Lehet ez vita tárgya?

Karácsonykor ebben a rovatban írtam publicisztikát arról, hogy „Az anyaság szentség, szeretetből épülő szobor, szerte a világon hirdetik dicsőségét. És ilyenkor szenteste, amikor a katolikus világ a kis Jézus születését ünnepli, óhatatlanul vele együtt dicsőítik édesanyját, Máriát és mi, földi halandók ezzel egy időben, karácsony estéjén, szívünk mélyén sírunk és nevetünk, és szorosan magunkhoz öleljük édesanyánk emlékét.” Mondhatnám, hogy ennyi. Tudom, aki kimegy a napra, annak melege lesz, ezért el kell viselnie mindenféle ember sokféle véleményét. De nem mondom, mert nem értem, miért kaptam a sok elismerés mellett az alábbi sorokat, mellesleg, akár mindegy is lehetne, de gondolom, aki írta, az a hölgy is anya: „Az ember a Földön él és nem a földön te észkombájn!” A központozás szabályairól nem is beszélek, de azért annyit, hogy a „földi lények” ez esetben jelzős szerkezet, ezért kis kezdőbetűvel írandó a „földi”, de, hogy vidámítsam a helyzetet, külön kérésre bármikor nagybetűvel is leírom, ha ez örömet okoz.


Én kérjek bocsánatot? Már bocsánat!

De nem ezért válaszolok. Igaz, évtizedek óta írok jól, rosszul. Van, akinek tetszik, és természetesen bőven akad, akinek nem. Ezért határoztam el már ifjúkoromban, hogy nem reagálok semmilyen kritikára, még a durvára sem. Ez a karácsonyi kis publicisztika – eszerint voltak, akik ezt nem értették – éppen a szeretetről, egymás tiszteletéről, édesanyákról, elesettekről szólt. Aki pedig ebből az egészből csak a kis- vagy a nagybetűket látta, miért pazarolta drága idejét az ilyen írásokra? De ácsi! Mégiscsak jó, hogy olvasott a szeretetről. Úgy gondolom, a jó szó is képes meleg érzelmeket támasztani. A szeretet hordozza a megbocsátást, így talán én is elnyerhetem a fentebb említett olvasóm és jegyzetíró kritikusom jóindulatát. 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ