RSS Feed

Ritka ételallergiák, amik léteznek

M. A. - 2017. 12. 31. 17:38:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ritka ételallergiák, amik léteznek

Az ételallergiák súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet. A nyolc leggyakoribb allergizáló étel a tej, a tojás, a hal, a tengeri hal, a diófélék, a mogyoró, a gabona és a szója, de a ritkábbakat is érdemes ismerni, mert talán pont attól kerülsz veszélybe.

Fontos az elején leszögezni, hogy sokan összekeverik az ételallergiát, az ételintoleranciát és az ételérzékenységet, pedig ezeket mind-mind más okozza, és máshogy is kell ezeket kezelni.

Ha valaki allergiás a marhahúsra vagy a sertéshúsra, azt meglehetősen nehéz észrevenni. Az ilyen jellegű allergiák általában egy, a húsokban található cukorféléhez, az alfa-galaktózhoz köthetőek. Akárcsak a mogyoróallergia, a szezámallergia is nagyon heves tüneteket produkálhat az arra érzékenyeknél, és meglehetősen ritka. Természetesen nem csak a mag, hanem a szezámolaj is allergizál.

Érdekes módon az avokádóallergia hasonló a latexallergiához. Ennek az az oka, hogy az avokádóban található fehérjék hasonló felépítésűek, mint azok, amelyek a természetes latexgumiban találhatók. Éppen ezért aki latexallergiás, annak nagyobb az esélye az avokádóallergiára, sőt, arra is, hogy a burgonya, a paradicsom, a gesztenye, a papaya, a banán vagy a kivi is allergiás reakciót vált ki belőle.

Szintén igen ritka, ha valaki a mangóra allergiás, de az avokádóallergiához hasonlóan a latexallergiához is köthető. A mangóban több olyan allergén is található, amely keresztreakciót ki válthat ki olyanoknál, akik allergiásak az almára, a körtére, a zellerre, az édesköményre, a pisztáciára és a kesura.

És még az is előfordulhatott, hogy valaki a szárított gyümölcsökre allergiás. Ilyenkor nagyon gyakran a szulfitok a hibásak, például a kéndioxid. Akinél allergiás reakciót váltanak ki a szárított gyümölcsök, annak érdemes óvatosnak lennie a borokkal, ecetfélékkel, feldolgozott húsipari termékekkel is.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ