RSS Feed

Hol vagytok, tetőfedők?

Regös István - 2017. 12. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hol vagytok, tetőfedők?

A kérdés olyan egyszerű, mint ahogyan a cím mutatja. Hol vagytok, tetőfedők? Hol vagytok, víz- és gázszerelők? Hol vagytok, kőművesek? Merre kószáltok, ápolók? Hol vagytok, villanyszerelők? Hol vagytok ti híres, magyar szakmunkások? Lehet nevetni rajtam! Hogyan kérdezhetek ilyen butaságokat? És mi az, hogy hol vagytok? Ott vagytok, ahol megbecsülnek benneteket.

Ott vagytok, ahol többet fizetnek, ahol megkapjátok a védőruhát, a védőitalt. Ott vagytok, ahol az a szó, hogy mester, nagybetűvel íródik. Ja, és ki ne felejtsem: Hol vagytok, orvosok? Mert, ha már ti is kivonultok a rendszerből, akkor mi, magyar állampolgárok, elindulhatunk gyalogosan a Kerepesi út felé (aki még nem tudná, ott van a híres temető). Szóval, a kérdések sorakoznak, a válaszok nyögvenyelősek és mi, a szó szoros értelmében ki vagyunk szolgáltatva. 

Ej-haj, bádogtető!

Egyáltalán nincs kedvem panaszkodni, nyöszörögni, csupán szembetalálkoztam a problémával, és jó nagyot ütköztünk. A közelmúlt nagy esőzései idején megadta magát a tető és az ereszcsatornák helyett a lakásba folyt be a víz. Mi sem volt természetesebb, mint felhívni egy tetőfedő-bádogos szakembert. A kerületben dolgozó tetőfedőkkel kezdtük, de vagy már régóta nem idehaza dolgoznak, vagy olyan sok a munkájuk, hogy elérhetetlenek. Egy-két napos telefonálás után, miközben lavórba fogtuk fel a beömlő vizet, végre találtunk egy magát tetőfedő-bádogosnak hirdető vállalkozót. Ketten érkeztek, egyik sem volt kisképű, sokkal inkább nagyképű. Körbenéztek, majd mondtak egy milliós nagyságrendű árat és mikor látták, hogy csuklani kezdünk, már el is fordultak tőlünk és csak úgy, a foguk közül szűrve lökték oda, ja, ha ez önöknek sok, keressenek egy olcsóbbat! Ezzel zsip-zsup, úgy hagytak ott bennünket, mint eb a szaharai sivatagot.


Kényeztesd a mestert!

Egymásra néztünk a feleségemmel, aki nálam szigorúbb, és legszívesebben rájuk vágta volna az ajtót, de ők addigra már padlógázzal elsöpörtek a ház elől. Nem húzom az időt, újabb néhány nap keresés után végre megérkezett a várva-várt vállalkozó, aki már egy emberséges árat mondott, és ha hiszik, ha nem, gondosan, egész nap dolgozva, el ne kiabáljam, de eddig tökéletes munkát végzett. Feleségem főzte a kávét, kínálta hideg, meleg itallal, szóval, hálásan tekintettünk rá, hogy megment minket az özönvíztől. Szinte hihetetlen, de ez a mester, mintegy ősmaradványként, felidézte azt az időt, amikor még ez a szakma rangot jelentett és nagyobb volt a kínálat, mint a kereslet. Végül elmondta, ő is csak véletlenül van most itthon, mert a vállalkozásuk többi tagjával együtt Hegyeshalmon túlra szokták felbérelni. A fizetésük nem sokkal, de úgy háromszor-négyszer több, mint itthon. Szállást kapnak, napi háromszori étkezést, jobb helyen még munkaruhát is.


Gond van a palacsintával

Először a lényeg! Nem ázik be a mennyezet. Hálás kutyatekintettel kísértük a kapuig a mestert, aki garanciát vállalt, bármilyen gond is adódik. Semmi baj, ha majd újra beázunk, megkeressük. Valahol Burgenlandban, mert addigra egyetlen egy tetőfedő sem lesz Magyarországon. A sok-sok kérdésre azért adok egy kis választ. A tetőfedőkről már elmondhattam, hogy nem lesznek, és hogy valahol Nyugat-Európában vannak. Most pedig jönnek a többiek! Villanyszerelők Németországban, víz- és gázszerelők Belgiumban, orvosok, nővérek ápolók főleg Londonban. Tehát ott tessenek keresni őket! Mert a mesterek nem vesznek el, csak átalakulnak a munkaerő szabad vándorlásának köszönhetően vendégmunkásnak. Ha csak nem történik valami, ha csak nem gondolják végig azok, akiknek nem ázik be a fedél a fejük fölött, és akik meg tudják fejteni ezt az úgy tűnik, nagyon bonyolult kérdést, ugyan már, miért nem maradnak itthon a jó szakemberek? Van egy régi-régi vicc. A faluból elindul szerencsét próbálni egy szakmunkás és legjobb barátjára bízza tizennyolc éves lányát. Egy év múlva, amikor hazajön, döbbenten látja, hogy a saját lányának néhány hónapos gyereke van. Számon kéri barátját, miért nem vigyáztak a lányára? Felháborodva mondja a házigazda, igenis nagyon vigyáztunk rá, merthogy van egy húszéves fiúnk is, ezért az ágyban úgy aludtunk, hogy legszélére tettük a te kis Annácskádat, mellette aludt az én feleségem, én a feleségem mellett, mellettem pedig a fiam. Ha valóban történt valami, tudnunk kellene róla. Mert a fiamnak először át kellett volna másznia rajtam, aztán az anyján, hogy eljusson Annácskáig. Csak észrevettük volna? Mire megszólalt a kárvallott apa: Arra nem gondoltatok, hogy a te kedves, húszéves fiad, leszáll az ágyról, körbemegy és megejti az én lányomat? Mire a gazda: Ha csak úgy nem!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ