RSS Feed

Karácsonyország

Csontos Tibor - 2017. 12. 25. 8:00:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karácsonyország

Az idén sincs fehér karácsony, mert hát miért is lenne. Sok minden már csak emlék marad bennünk az igazi karácsonyokkal kapcsolatban. Hibádzik is a karácsonyi hangulat rendesen, mert a friss havat semmi nem pótolhatja ezekben a napokban. Félő, hogy így lesz ez jövőre is, azután is, a novemberi párizsi klímacsúcson sem ígérték meg azt, amit már nem lehet visszahozni. Legalább a fenyőillat még igazi Már ahol.

Hóborította karácsonyokra már csak gyermekkorunkból és régi karácsonyi képeslapokról emlékezhetünk, amelyeken a betlehemi csillag és más fényesség ragyogja be friss hóval borított házakat, melyek kivilágított ablakai előtt szelíd őzikék leskelődnek. Vissza kellett volna hoznunk a múltból oly karácsonyországok hangulatát, melyekben a plázák rikító, fogyasztásra hívó fényei helyett a csiptetős gyertya világított.

Egy régi karácsonyi képeslapokat megőrző gyönyörű és nosztalgikus album képein legtöbbször gyerekek láthatók, akiknek angyal vigyáz lépteire, karcsú őzek pedig ajándékoktól roskadozó fenyőfákat bámulnak. Némelyeken kerti törpék szánkón húzzák a fenyőfát, a felhők mögül kibukkanó angyalka ajándékkosarat nyújt át két kislánynak, a pásztorok az égi jelekre figyelnek. A Karácsonyországba belépés előtti napokban nyilván másfajta emlékképeket raktároztunk el, melyektől talán mielőbb szabadulni is szeretnénk. 

Mily korszerűtlenné lett Krúdy Gyula ünnepfogalma, mely szerint a békességet hirdető égi-földi harmóniában rejlik a karácsony titka. " Tán ott, hogy az emberek szeretnek megjavulni. Szeretne mindenki jó és rendes ember lenni egy napig, egy estére, egy órára, amint a jó embert magunknak elképzeljük. Idézhetnénk persze Karinthy Frigyest is: "Karácsonyország alkotmányát nem az ész, hanem a szív diktatúrájára építették"  Ennek igazsága legfeljebb ebben a sok éve megjelent Karácsony régi képeslapokon című gyönyörű albumban is. A máig csodaszámba menő kötetben majd' háromszáz képeslap idéz hajdanvolt karácsonyi hangulatokat. Jó belefeledkezni ezekbe az angyali üdvözleteket is tartalmazó békebeli karácsonyok hangulatát idéző képeslapokba.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ