RSS Feed

Mikike, a zsiráf

Csontos Tibor - 2017. 12. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mikike, a zsiráf

Mértékadó televíziósok egyetértenek abban, azon még senki vesztett, hogy aláment a nézői igényeknek. Itt van ez a torzmesebeli afrikai műsorszafari, melyben hitelvesztés terhe mellett zajlik a celebmentés. Ebben az országban ugyanis, akit celebként emlegetnek, annak a hitelessége bizony sokszor megkérdőjelezhető, mi több, e kifejezésnek mifelénk már csupán kellemetlen mellékzöngéi vannak. Újabban állatokká is változhatnak. Legalábbis azok, akik nyakig merültek abba a szerencsétlen műsorba.

A minap sajtóközlemény érkezett a címemre, amely imígyen kezdődött: „Milyen lenne Tóth Andi békaként vagy Pintér Tibor oroszlánként? - a dzsungel lakóit rajzolta meg állatok formájában egy grafikusművész.” Megtudtam azt is, a grafikusművész napokon át dolgozott azon, hogy egyedi formában ábrázolja a Celeb vagyok, ments ki innen! szereplőit. Úgymond, ÉNB Alexa, Anger Zsolt, Cicciolina, Herczeg Zoltán, Kabát Péter, Köllő Babett, Lukács Mikike, Pintér Tibor, Pumped Gabo, Survivor Klaudia, Tóth Andi és Wossala Rozina szereplése megihlette a magyar grafikusművészt, aki állatokként képzelte el a hírességeket.

Van egy rossz hírem. Én már jóval korábban elképzeltem a hírességeket azzal, hogy különböző állatok bőrébe bújtattam őket. Mit mondjak, könnyű dolgom volt. Igaz, segítségül hívtam Nagy Lajos Képtelen természetrajz című kis kötetét, amely 1921-ben jelent meg először, de állatportréi oly szellemesek, oly frissek, hogy akár az említett afrikai dzsungel említett celeblakóiról is írhatta volna őket.

Grafikusművészünk stílszerűen afrikai állatokként álmodta meg a torzmesebeli afrikai műsorszafari szereplőit. Gondolom, ha az Északi-sarkról kellett volna kimenteni kimentésre váró celebjeinket, akkor rozmárként, grönlandi jegesmedveként, sarki rókaként vagy sarki nyúlként álmodja meg őket, ami eléggé egyhangú kínálatnak bizonyult volna. Ennyi fehér állat ennyi színes egyéniségű celebhez! 

A közlemény utal rá, hogy „az egyedi rajzokon Cicciolina kacér zebraként, Tenya zord oroszlánként, Alexa gepárdként, Mikike pedig zsiráfként pózol”. Mi több, egy kulisszatitok birtokába is jutottam: a sztárok állatosításának ötletét pár hete Wossala Rozina adta a grafikusművésznek. Erre jegyezte meg tanult barátom, hogy ehhez nem kellett volna Wossala Rozina, a sztárok állatosítását ő már az első adás után elvégezte. 

Idézzük tovább a grafikusművészt! „"Az a pillanat ihletett meg, hogy elkészítsem a sorozatot, amikor Rozina nagyon közeli barátságba került egy kis krokodillal, és olyan jellegzetes, nem feledhető arccal üdvözölte. Akkor már tudtam, hogy Rozinát egy krokodilként kéne megrajzolni, mert nagyon jó poén lenne. Aztán kezdődött a tervező munka. Ez nem rövid idő, és nem kis energia, mert emberi karaktert kell adni az állatoknak. Azt már az elején eldöntöttem, hogy inkább vagányak lesznek, mint mesések, hogy vastag, erős kontúrokkal fogok dolgozni, és hogy két lábon fognak állni, mint az emberek, de mégis teljesen állatok lesznek. Úgy érzem, hogy nem fakad belőlem a pikírt gúny és direkt irónia, csak szeretem kihangsúlyozni a jellegzetességeket, és szeretem megmutatni a humor oldaláról a valós elemeket... Ezt tettem a Celeb vagyok szereplőivel is, és szeretem az elkészült sorozatot." 

Tessék mondani, nem lehetne-e rajzokból összehozni egy 2018-as falinaptárt?


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ