RSS Feed

Szóságok

Csontos Tibor - 2017. 12. 29. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szóságok

A Merriam-Webster című, amerikai angol értelmező szótár szerkesztői már negyedik esztendeje választják ki az év szavát annak alapján, hogy a felhasználók hányszor keresnek rá egy-egy kifejezésre a népszerű lexikon honlapján. Nos, az idén a feminizmus ülhetett fel a szótrónra. Nem feministák szerint a szó győzelméhez hozzájárulhatott a média, a politika, a szórakoztatóipar egyes szereplőit ért zaklatási vádak. Tavaly is egy izmus győzött: a szürrealizmus.

Persze, a népszerűvé lett szürrealizmusnak is megtalálni vélték a magyarázatát. A szótárt szerkesztőinek feltűnt, hogy az Amerikában elkövetett különböző terrorista merényletek, lövöldözések, mi több, a népszerű filmsztár, Robin Williams öngyilkossága után ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik erre a kifejezésre kerestek rá, jelezve, hogy szürreális világban élünk. 

Így lett a két világháború közötti irodalmi, képzőművészeti irányzat elnevezése napjaink jelzőjévé: a szürrealizmus ugyanis valóság felettiséget jelent. A meghatározás szerint ”a szürrealisták kijelentették, hogy éber állapotban nem lehet valódi alkotásokat létrehozni”. Mi tagadás, napjaink magyar valósága is felér egyfajta szürrealizmussal, megtapasztalva, hogy mi vesz körül bennünket, bízvást állíthatnánk, csupa-csupa valóság feletti ügy, dolog, megnyilvánulás, vélekedés. 

Nálunk azonban nem a szürrealizmus nyert, igaz, a Tinta Könyvkiadó csak jövő tavasszal ismerteti az év szavára érkezett szavazatok eredményét, de az Euronews már eredményt hirdetett. Szerintük - hivatkozva a magyar Facebook-felhasználók többségére -2017-ben Magyarországon az év szava nem más, mint a Soros-terv. Erre rímel a Dictionary.com amerikai szótár keresési gyakoriság alapján hirdetett eredménye: e szerint az év szava az idén az idegengyűlölet, vagyis a xenophobia lett. Visszatérve az Euronewsra, a lap szétnézett a kontinensen is Az év szava 2017 ügyében: Spanyolországban a Katalónia, Németországban a Jamaika, Franciaországban a Bizonytalanság kifejezés győzött. 

Miközben mindennek egy játéknak kellene lennie, már az év szavának kiválasztása is elkerülhetetlenül politikai felhangot kap. Nem volt ez másként nálunk sem, a szószavazáskor 2012-ben az árfolyamgát, 2013-ban például a rezsicsökkentés, 2015-ben a migráns végzett a szótoplista élén. Elgondolkoztató, hogy az év szavait mindig a politika és a gazdaság kínálja tálcán. 


Fotó: merriam-webster.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ