RSS Feed

Európa öregszik

Csontos Tibor - 2018. 01. 05. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa öregszik

Példának okáért Bécs 1 millió 800 ezer lakosából 300.000 fő a hatvanöt év feletti és ez a szám évről évre növekszik. Ausztriában az átlagos várható élettartam a nőknél 82.6 év, a férfiaknál 77.7 év. Amit az osztrák fővárosban a nyugdíjasok ellátásáért tesznek, annak egyre nagyobb jelentősége lesz. Egyszer megkérdeztek egy japán írót, mit tart a népéből a legértékesebbnek. Az öregjeinket – – érkezett a válasz. Nem tudom, tettek-e már fel ilyen kérdést Ausztriában ottani véleményformálónak, de a válasz nem lehet más.

Merthogy Bécsben is értékesnek és megbecsülni valónak tartják az időseket. Bécs tiszteli az öregeket, ami sok mindenben megnyilvánul. Előírás például, hogy a magáningatlanokatés a középületeket akadálymentessé kell tenni a mozgássérülteknek és az időseknek is. Ezt a hatvanöt éven felülieknek Bécs anyagilag támogatja. A bécsi szépkorúak jövedelmének nagysága és persze lakásuk mérete is számít, ha szeretnének támogatást kérni például az otthonuk akadály-mentesítéséhez. 

Sok érdekességet megtudhat mindezzel kapcsolatban a bécsi nyugdíjasok élete iránt érdeklődő, aki ezek közül nagyon sok mindent szívesen látna errefelé is. Irigyli például a tájékoztatást, ami a bécsi nyugdíjasellátás egyik erőssége. Bécs Város Kapcsolattartó Szolgálatot is működtet: a hetvenöt éven felüli, esetleg nehezebben közlekedő bécsi polgárokkal levélben egyeztetnek egy ún. kapcsolattartói látogatásról. Ezután a Bécsi Szociális Szolgálatok önkéntes munkatársai otthonában felkeresik a szépkorút, és személyesen tájékoztatják őket Bécs Város nyugdíjasokat érintő szolgáltatásairól. S persze, ők is érdeklődnek arról, milyen, a nyugdíjas életet megkönnyítő kívánságuk, elképzelésük van, mennyire elégedettek a város őket érintő intézkedéseiről – mindez pedig hasznosítható információkat jelenthet Bécs Városnak is. Így fest a szépkorúsított konzultáció.

Szép kivitelű, csupa hasznos információval szolgáló tájékoztató kiadványok sokaságához juthatnak hozzá a különböző élethelyzetekben lévő szépkorúak. Címekkel, telefonszámokkal, praktikus tanácsokkal, sport, szórakozási, kulturális, közlekedési, szociális támogatási, jogi tudnivalókkal. S persze, ellátják őket a nyugdíjas kedvezményekről szóló tudnivalók tömkelegével. 

Utóbbiak bevallott célja, hogy kimozdítsák a hatvanöt év felettieket, hogy különféle aktivitásokra késztessék őket. A nyugdíjasokkal foglalkozó bécsi szakemberek is azt mondják, hogy náluk is a legnagyobb gond „elcsalni” otthonról. Ezért is igyekeznek olyan lehetőségeket kínálni nekik a szeniortornától a kirándulásokon át szenioroknak megrendezett vásárokig, melyekkel ismét közösségbe vihetik őket, melyekkel száműzhetik a feleslegesség talán meglévő érzését. Erre hivatott olyan lakóközösségek kezdeményezése is, ahol az idősek és a fiatalok együtt lehetnek, ahol szükség esetén például a lakóközösségben élő egyetemisták is vállalhatnak idősgondozást.

Százhatvan nyugdíjasklub is működik az osztrák fővárosban, háromszázötven alkalmazottal, akik főállásban szervezik a programokat. E klubokban havonta százezer (!) vendéget fogadnak. Zenés délutánok, ismeretterjesztő előadások, számítógépes tanfolyamok is várják a nyugdíjasokat, s persze, nyelvtanfolyamok. Kiváltképp népszerű az angol és újabban a spanyol nyelv. Ugyanis kirándulni készülnek Palma de Mallorcára. Két éve a dél-franciaországi Nizzában voltak, tavaly Horvátországban. Hát igen. Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ