RSS Feed

A Rock and Roll közlegénye

Dalia László - 2017. 12. 23. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Rock and Roll közlegénye

Révész Sándor nevezi így magát, s miután a Generál, majd a Piramis egykori énekese gyakran eltűnik a világ elöl és bár a magyar rocktörténet egyik legjobb énekesének becézhetjük, sosem dicsekedett és nem vált celebbé sem. Természetesen a Piramis időkből ma is elénekli a legnagyobb dalokat, ahogy azt december 18-án a MOM kulturális Központban is tette.

Van egy kis együttese Révésznek, amely a Rock and roll közlegények névre hallgat és remek zenéket játszanak, sőt a Piramis dalokat is átiratban játsszák, én leginkább zeppes hangzást véltem felfedezni. S ez persze aligha véletlen, hiszen a Led Zeppelint, Pink Floydot és a Rolling Stonest szokta volt emlegetni. És a magánéletében is Robert Plantet követte, aki kiköltözött egy Birmingham környéki tanyára, Révész pedig elvonult a Mecsekbe. Hamvas Bélát olvasott és Szepes Máriához járt beszélgetni.A Vörös oroszlán írója akkora hatással volt rá, hogy egy albumot is írt, amely persze nem aratott zajos sikert, de hát nem is várhatta senki, hogy a csend hangjai felborzolják majd a Piramis rajongók életét.

A MOM-koncert sem a Piramisról szólt, még ha énekelt is 4-5 dalt azokból az időkből. A vastapsok persze arra jöttek, s volt egy kicsit betintázott rajongó, aki két dalban is beénekelt a maga borízű hangján, de senki nem szólt rá, mindenki tudomásul vette, hogy ilyenkor nem lehet csöndben maradni. Az utolsó dal pedig természetesen a Kívánj igazi ünnepet volt, Závodi Jánossal a fedélzeten. A közönség addig tüntetett, míg visszatértek a színpadra és még egyszer eljátszották, hogy "Hó esett és jöttek az ünnepek..." Utoljára ezt egy karácsony előtt hallottam az Ifiparkban, mielőtt bezárták és mielőtt a Piramis világgá ment, vagyis egy berlini koncert végén Révész bejelentette a többiek legnagyobb döbbenetére, hogy utoljára lépett fel a zenekar ebben a felállásban. Som Lajos utána évekig nem beszélt Révésszel.

Vártam a koncerten egy félmondatot Somról, de ez most nem hangzott el. Persze, egy közlegénynek sem kötelező emlékezni. A halottak napján pedig olyan szépen írt egykori zenésztársáról. "Emlékező tisztelet gyertyáját gyújtom meg zenésztársamnak, Som Lajosnak, aki a pályámat annak idején egyik meghatározó irányába terelte. Fiatal pályakezdőként úgy tekintettem Rá, mint példaképre; igazi félistennek tűnt nekem..."
Révész bölcsebben intézi a dolgait, mint Som vagy annyi más zenész, akik elvesztették a  szárnyukat, s életük vége felé már fel sem mehettek a színpadra. A MOM-ban sem maradt ki a műsorból, a Magamról című Révész dal. "Éltem ahogyan éltem,Tettem, amiket tettem, Hittem, amiben hittem, S magaménak éltem az időt..."
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ