RSS Feed

Marci bácsi

Mogyorósi Géza - 2017. 12. 27. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Marci bácsi

Karácsony közeledtével sok régi emlék jut eszembe. Például a gimnáziumból, ahol a téli szünet küszöbén kedves biológia tanárunk mindig ugyanazt a tanmesét adta elő. Minden osztályban, ahol oktatott.

Már régen nyugdíjas volt (a szakkönyvekkel is előrukkoló) Marci bácsi, akivel - évekkel 1979-es érettségim után - Szentendrén futottam össze. Gyermeki örömmel mondta, hogy fogalma sincs mi a nevem, de szép kavicsokat talált a Duna partján. Na, ez is valami. Tényleg klasszak a kövek Tanár Úr - hajbókoltam kopaszodva. Hiszen tantárgyából úgy voltam a gimiben jobbára négyes, hogy a cápát a hintalótól alig tudom megkülönböztetni. Sajnos már meghalt a zoológia profija.

De ne evezzek most a biológia vadvizeire - a Fradiban nyolcas hajóban űztem ezt a sportot - hiszen a kedves Olvasó vélhetően Marci bácsi meséjére kiváncsibb, mint az én soraimra. Nos a termetes pedagógus, szép hangon a szegény leány, s a szintén vagyontalan fiú szerelméről beszélt nekünk ott a Kádár-medencében. Szocializmusban. Decemberben. Úgy hallgattuk meg a történetet négyszer, hogy sokunknak szeme könnybe lábadt. Kamaszként azért ez ciki... 

De nem! A pompás fésüről álmodozó, szerelmes ifjú hölgy hosszú haját vágatta le, adta el jó pénzért, mert óralánccal akarta meglepni karácsonyra kedvesét. A legény zsebórájától vált meg, hogy teljesíthesse barátnője titkos kívánságát. Ott a szerényen feldíszített fánál, gyertyafényben derült ki szenteste, hogy önfeláldozó szerelmük a legnagyobb ajándék, amit két fiatal ember egymásnak nyújthat.

Köszönjük dr. Wiesinger Márton Tanár Úr!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ