RSS Feed

Angela utazásai

Mogyorósi Géza - 2017. 12. 21. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Angela utazásai

Februárban lesz három esztendeje, hogy Budapesten tárgyalt a német kancellárnő. A V4-tagországokba csak ritkán látogató Angela Merkel az őszi Bundestag választások óta feltünően keveset utazik külföldre. Megértem.

Az Európai Unió legnépesebb tagállamának már több hónapja "csak" ügyvezető kormánya van. Ám, ha emlékszik rá az Olvasó hogy, Belgiumban a 2010-es vokscsata után bő félezer napig nem alakult új kabinet, akkor aligha kell aggódnunk - az amúgy is türelméről híres - német kancellárnőért. Persze jó lett volna, ha a szentestét már úgy ünnepelhette volna a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frontasszonya és a német nép, hogy tudja, 2018 januárjában stabil kormánnyal startol az újesztendő. Másként alakult, s nekem feltűnt, hogy szeptember óta visszahúzódóbb lett az egy tucat esztendeje hatalomra került politikusnő.

Augusztusig, a parlamenti választások véghajrájáig Varsótól Washingtonig és Ankarától Buenos Airesig sokfelé repkedett Angela Merkel. Budapestet, Pozsonyt és Prágát ugyan elkerülte 2017-ben a berlini vendég, ám februári, lengyelországi eszmecseréje Beata Szydloval azt jelezte, hogy nem egészen közömbös számára a V4-ek álláspontja. A varsói miniszterelnök asszony decemberi menesztése ismét férfi kvártetté avatta a Visegrádi négyeket. Szóval nem csak az októberben megalakult új Bundestagban lett kevesebb a hölgy, hanem az EU tagállamok élén is. Orbán Viktor spórolhat kézcsókjaival a 2018-as nemzetközi randevúkon.

Apropó külügyi kapcsolatok! A német diplomácia (ügyvezető) szocdem irányítója, Sigmar Gabriel (SPD) fáradhatatlanul járja a nagyvilágot e hetekben is, míg "főnöke", Merkel a gyenge választási szereplés óta otthonülős lett. Oké, koalíciós tárgyalásokat folytat belföldön, s pár nappal az urnacsata után azért Tallinban beszélgetett külhoni kollégáival az EU digitális csúcstalálkozóján. De, azóta csak párszor ugrott át Brüsszelbe. Majd novemberben Elefántcsontpartra, hogy az afrikai és európai vezetőkkel közösen keressék a megoldásokat a bilaterális problémákra, például a migrációs és a klímaváltozással összefüggő gondokra. Karácsony küszöbén {2017-ben sokadszor} Párizsban és a belga fővárosban - Angela csinos, sárga kosztümkabátban, Viktor üde zöld nyakkendőben - folytatott eszmecserét a kancellárnő többek közt a menekült kontingensről. Merkel láthatóan elfáradt az év végére. Ráfér a pihenés: bevásárlás, sütés-főzés, sífutás és túrázás!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ