RSS Feed

A dzsungel szégyene

Regös István - 2017. 12. 13. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A dzsungel szégyene

A közhelyek közhelye, de mégis használjuk ezt a kifejezést: Ennél lejjebb már nem csúszhat egy tévéműsor. Az lehet, hogy nem csúszhat, de hogy zuhanhat, azt egy iszonyatos műsor bizonyítja. Engem aztán végképp nem érdekel az a magyarázat, hogy ne vegyük komolyan a Celeb vagyok, ments ki innen!, vagy valami ilyesmi című műsort, mert az csak játék.

Az is tény és Vitray óta már szinte törvény, ha nem tetszik egy műsor, kapcsold ki a tévét vagy kattints egy másik csatornára! Persze ez is egy megoldás. Mivel az emberek gyarlók és még a legsilányabb műsornak is van nézője, ezért ragaszkodnak mégis ehhez a szívet-lelket romboló adáshoz. Alig van ember, aki ne tudná, miről szól ez a celebes népbutítás. Tízegynéhány, a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből összeválogatott szereplőt exportál az RTL Klub, ez esetben Dél-Afrikába, ahol a legkülönbözőbb marhaságokat játszatják el velük. Egy a lényeg, minden undorító és gusztustalan legyen és otthon, a jó kis fotelből a nagyérdemű publikum megelégedetten szemlélheti, hogyan alázzák meg a „játékosokat”. Vagy helyesebben úgy fogalmazhatnánk, miként alázzák meg önmagukat különböző okokból a vállalkozók. Van közöttük mindenféle. Luxusfeleség egy másik műsorból, milliárdos férjjel odahaza. Egy Cicciolina nevű, idestova a hetvenedik életéve felé haladó, egyszerű pornósztár, aki már mindent és mindenből túl sokat látott az életében, vagy éppen kiöregedett futballista, főséf kisasszony, színész, énekesnő, meg mit tudom én, még ki.


Nehogy utánozd őket!

Ezek a „szenzációs” emberek aztán, a szó szoros értelmében pénzért, hírnévért vagy akármiért, ha kell, térdig gázolnak az ürülékben, műanyag csöveket dugnak a lábuk közé és megmutatják, hogy igenis mindig van lejjebb. Vízisiklókkal, mini aligátorokkal fürdenek, beleket szórnak a saját fejükre, van még tovább, mondjam még? Mindezek mellett megalázzák egymást, miközben nyafognak, hogy szeretnének hazamenni, mert jégeső van, meg monszun. Ha erről az egészről röviden szeretnék valamit írni, csak annyit írnék, fúj! És tényleg, csak azért nézünk bele, mert kíváncsiak vagyunk a mélységek mélységére. Aztán megengedték a luxushölgynek, hogy felhívja milliárdos családját és szuperközeliben mutathassák, ahogyan kibőgi magát. És hogy igazságosak, és ezt bizonyítsák is, mindenkinek megengedtek egy rövid telefonbeszélgetést a családtagjaikkal. E beszélgetések közben a férfiak és nők folyamatosan bőgtek, gazdag szókincsükből csak annyit lehetett hallani, szeretlek, szeretlek, szeretlek, hiányzol, hiányzol, hiányzol, hiányzol, szeretlek, hiányzol. Na, ezt még ők is meg tudták tanulni! Mindenesetre lehetőséget kínált a nézőknek - istenem, de szégyellem -, hogy érzelmileg azonosuljanak ezeknek a játékosoknak a lelkiállapotával. Kérdezhetnénk persze, hogy mivel, milyen állapotával?


Szánom őket, mert nem tudják, mit cselekszenek

De ők még mind magas színvonalúak, igazi kvalitások ahhoz a két rémisztő, taszító emberhez képest, akiket az RTL Klub műsorvezetőként szerepeltet e magasröptű műsorban. Ezért aztán ők szegények, csak annyiban hibásak, hogy nem telik tőlük többre. Csak hát ők viszik el a balhét, velük szemben nincs kegyelem, a közönség ítél. Utánanéztem, az egyiküket úgy hívják, Kiss Ramóna, a másik pedig nem más, mint, ahogy ők szokták mondani, Puskás Peti. Na, most ez a Puskás Peti, aki legalább együtt érezhetne az általuk bolondított játékosokkal, előadott egy undorító, csúfolódó paródiát, mellyel kigúnyolta a többiek érzelmeit, melyeket a családjukkal való telefonbeszélgetés közben éltek át. Olyannyira megszégyenítette őket, hogy ezt már az ugyancsak nem túl magasröptű műsorvezető párja is megelégelte. Ráförmedt, hogy na, most aztán elég! A szomorú az, hogy még csak nem is szégyellte magát. De miért kéne valamilyen kvalitás ahhoz, hogy a mai világban bárki újságíró vagy éppen műsorvezető lehessen? Nem elég, ha ismeri a nagybetűket, vagy tudja, hogy a mikrofon melyik végébe kell beszélni? De hát mit csodálkozunk? Vagy csak én csodálkozom? Most hallottam, hogy mindketten színészek, mindenféle jobb színházakban kapnak szerepeket. Atyaúristen! Mit szólnak ehhez a valódi színészek? Nem, ők nem fognak egy szót sem szólni, inkább hallgatnak. Mert tarthatnak attól, ha szóvá teszik e szégyent, ők kerülhetnek lapátra. Főszerepeket kap egy X-Faktoros, egy Megasztáros, ne adj’ isten egy ValóVilágos! Tudjon ehetetlen ételeket készíteni, már celeb. Kis ország, kis sztár. És ezekből az elburjánzó, nyugodtan merem mondani, iszonyatos sorozatokból kerül ki az új celebritások sora. Ha nem szégyellném, azt kiáltanám, hogy ez szégyen! De helyettük is én szégyellem magam.


Szegénységi bizonyítvány

Persze, mondhatják, túl konzervatív vagyok, nem tudom felvenni a ritmust, nem érzem a kor szavát. Jaj, jaj, jaj! Ez lenne a kor szava? A senkikből lesznek valakik? Az abnormalitás lesz a normalitás? Az asztalon kopogó, sivító, vonagló „műsorvezetők” lesznek az új példaképek? Botlábú futballisták, botcsinálta sztárok, ráadásul még ők vannak egy másik sztár ruhájában, kosztümjében, így aztán nem csak sztárjaink vannak, hanem a sztárok a sztárokban is szaporodnak. Minél szörnyűbb, annál jobb! - ez a jelszó. Hogy most ezúttal a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsoron csattan az ostor, ami tényleg sikít a butaságtól, a rosszindulattól és abból él, hogy lehet kukkolni, ennek az oka, hogy most telt be a pohár. Ötlettelen, aljas, hiszen az emberek megszégyenítéséről szól. Ki bírja tovább a bűzt, a mocskot, a koszt és mennyiért eszik meg a legundorítóbb dolgokat is? Ja, persze mindezt vacsoraidőben, mert most már tudom, ezt nem a szórakoztatás miatt sugározzák, hanem ez az új fogyókúra. Ahogy nézed, elmegy az étvágyad, és ami lement az is ki akar jönni. Hallom, hogy egyszer valaki felordít a nézők közül: „Egyszerű ember vagyok, mentsetek ki a celebek őrjöngéséből!”


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ