RSS Feed

Papírfalás

Csontos Tibor - 2017. 12. 18. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Papírfalás

Még emlékszem arra gyufacímke méretű kis, kemény kartonlapra, amely MÁV-menetjegyként töltötte be hivatását évtizedeken keresztül. A humoralista Sándor György az utazásai során mindig el is kérte a jegylyukasztójával zsonglőrködő kalauztól azokat a kis kerek lapocskákat, melyek a lyukasztás nyomán szakadtak ki a kartonlapból, mondván, ha ebből összerak egy új menetjegyet, azt a cége kifizeti neki. Ma ezt a poént már nem engedhetné meg magának, manapság vonatjegy címén valóságos papírkígyók tekerednek ki a vasúti pénztárak jegykiadóiból. A papírtékozlás magasiskolájaként.

Még két évvel ezelőtt is csupán egyetlen papírlapon szerepelt a vasúti pénztárak jegykiadó automatái által felszolgálva a  JEGY/NYUGTA. Ez egy 10x8 centiméteres papírlap volt, az intercity helyjegyet ugyanekkora méretban kaptuk meg hozzá. Mi tagadás, már ez is eléggé nagy papírpazarlásnak bizonyult a ma már retró hangulatot árasztó, évtizedekkel ezelőtti kis barna kartonjegyhez (3x5.5cm) képest, melyen előre nyomtatva szerepelt a megteendő kilométer, s a pénztárosnak csupán le kellett pecsételnie. 

Az egyre korszerűbb jegykiadókat persze nem lehetett már etetni ezekkel a kartonlapocskákkal, ezért eljött az új típusú vonatjegyek korszaka. E menetjegyek alapanyaga hőpapír - miként hátoldalakon olvasható -, ezért is kérik a jegy tulajdonosát, hogy "az adattartalom megóvása érdekében napsugárzástól, hőhatástól, nedvességtől a menetjegyet megóvni szíveskedjen". Megóvni szíveskedtem, így jutottam a fent említett mérethez. 

Napjainkban, amennyiben hagyományos és nem online módon vásárolunk vasúti menetjegyet, mondjuk, intercity járatra, azt már három részletben kapjuk meg. Úgy is, mint menetjegy, intercity helyjegy és persze, a Nyugta. Igaz, hogy a menetjegyen és a helyjegyen is szerepel, mennyi HUF-unkba kerültek, de azért a biztonság kedvéért a Nyugta tételesen nyugtázza és összegzi eme költésünket. Feltüntetve, a fizetendő összeget, a visszajáró összeget, a kerekítést, a nyugtaszámot, a jegysorszámokat, a J É azonosítót, meg mindent. E három jegyet egymás mögé helyezve, hosszát lemérve, negyven centiméterre jött ki. 

Ha mindehhez hozzávesszük az otthon kinyomtatott, A4-es méretű vasúti menetjegyet, mondhatjuk, elképesztő mennyiségű papírfelhasználást jelent mindez. A digitális bemutatás persze jóval olcsóbb, de még nem igazán elterjedt. Azzal együtt, hogy az otthon nyomtatott és az elektronikusan - QR-kóddal - bemutatott menetjegyek ára három százalékkal olcsóbb. S persze, sorba sem kell állni a vasúti jegypénztárak előtt. 

Szóval, digitális technika ide, QR-kód oda, negyven centiméter hosszú vonatjegy-kollekció amoda, azért az a kis barna kartonpapírra nyomtatott nosztalgiajegy mégiscsak más volt. Igaz, Sándor Györgynek bizonyosan lenne valamilyen poénja a QR-kódra is. Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ