RSS Feed

Casting

Dalia László - 2017. 10. 11. 8:03:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Casting

A Madách Színház újabb sikerdarabot visz színre, a Roocksuli természeresen Webber mű és Szirtes Tamás direktor ismét megkapta a non-replica jogot, vagyis nem kell lemásolni a londoni vagy New York-i bemutatót. Ám ezúttal Szirtesnek és a színháznak annyival nehezebb dolga van, hogy a Rocksuliban gyerekek játszanak.

A casting már hete óta zajlik, előbb gitárosokat, dobosokat kerestek, most meg énekelni, táncolni tudó gyerekeket. A Madách évek, évtizedek óta telt házakkal játssza a világhírű musicaleket. A színház nagyon profi, s ez látszik a válogatáson is. A 8-12 éves gyerekeket a szülők kísérték a színház büféjéig, aztán a próbateremben a darab koreográfusa tanított be nekik egy jelenetet, amit aztán a zsűri előtt hármasával bemutattak. Azon már a direktor is megjelent, s volt hogy megismételtette a produkciót vagy egyik-másik gyerekkel külön is eltáncoltatta a jelenetet. És ez csak bemelegítés volt, mert a következő fordulóban már énekeltek és prózai szöveget mondtak. Itt már minden számított, a fellépés, még a köszönés is sokat elárul, a kommunikáció, a hang minősége és persze a szövegmondás. A gyerekek többsége magabiztos volt, tudták a szövegeket és amikor a színház zenei vezetője megénekeltette őket, a hangjukkal is képesek volt játszani. Volt, hogy Szirtes tanár egy 9 éves kislánnyal újraértelmezte József Attila Mama című versét, vagy betanította más stílusban Tamkó Sirató Károly Hottentotta versét.

Látszott a gyerekeken, hogy nem először állnak színpadon, s többségük vagy énekelni, vagy táncolni tanul. És az is feltűnt, hogy nem azért fegyelmezettek, mert megijedtek a színházi díszletektől, hanem akarják a szerepet, ők vették rá a szüleiket, hogy eljöjjenek a válogatásra. pedig könnyen meglehet, hogy nem ez az első és nem is az utolsó castingjuk, ahol még választ sem kapnak. A menetrend szerint ugyanis nagyobb csapatot választottak ki, akik majd hétvégenként suliba járnak, s csak januárban lesz a végső válogatás. Addigra eldőlhet, ki az, aki még jobb is tud is lenni, s majd a színpadra is felmehet.

A szülők a színházi büfében vártak, míg az 5 órás casting véget ért. Nekik nem kell vizsgázniuk, pedig nem keveset vállalnak. Nekik kell majd hétvégékén elkísérni a gyerekeket, majd a kiválasztottakat egész nyáron kísérgetni a próbákra, ősztől pedig az előadásokra Idő, pénz, fáradtság. Csak a gyerek jövője lebeg a szemük előtt. A 10 éves Vilmos szüleivel beszélgettem, akik azt  mondták, hogy harminc éve van vállalkozásuk, s a két nagyobb gyerekre még nem tudtak így odafigyelni. Egy másik anyuka meg azt mesélte, hogy a család környékén sincs senki, aki járt volna már a kulisszák mögött, de az ő Csilla lánya négy éves kora óta színésznő szeretne lenni, s nem tehették meg, hogy ne hozzák el. Hiába no, nincs szükség bölcs kádira és filozófusokra sem, hogy belássuk, a casting már gyerekkorban elkezdődik.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ