RSS Feed

Down

Csontos Tibor - 2017. 10. 09. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Down

Elismerés a Szinetár Dóra és Makranczi Zalán színészházaspárnak. Nálunk szokatlan közleményt adtak ki,mindenfajta híresztelést, bulvárhajszát, címlapőrületet, pletykálkodást, félreértést és találgatást megelőzendő.Miután közleményük végén megjegyezték, hogy gondolataik idézéséhez csak azok teljes terjedelmében járulnak hozzá, kérésüket tiszteletben tartva mi sem szemezgetünk a mondataikból. Természetesen lesz hozzáfűzni valónk mindehhez.

"Hogy elébe menjünk a félreértéseknek és a találgatásoknak... és hogy megakadályozzuk – bár ezt nem nagyon lehet –, a 'hűha!', 'tragédia', 'dráma', 'micsoda szörnyűség', szalagcímeket, az általunk továbbra sem kért, rólunk szóló bulvárcikkek felett.

A napokban egy genetikai vizsgálat eredményeképpen – amit a kórházi gyermekorvosunk javaslatára készíttettünk – megtudtuk, hogy Benjamin babánk fizikailag teljesen egészséges, és bár úgy tűnik, csak egy enyhe fokozatban, de Down-szindrómás. A várandósság alatt nem csináltattunk semmilyen erre vonatkozó szűrővizsgálatot az ultrahangokon kívül, mert a baba 'kiszűrése' – életének elvétele – egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció. Mindig is úgy gondoltuk, ha a Jóisten úgy dönt, hogy egy downos emberkétől kell tanulnunk szeretetet és elfogadást, akkor így kell lennie. Ezt most is így gondoljuk. Csodálatos családunk van, ahogy a szüleinktől mindig is szeretetet és elfogadást tanultunk, ezt tanítjuk a gyermekeinknek is, akik végtelen szeretettel reagáltak a hírre, és ha lehet, még nagyobb imádattal néznek a kisöccsükre.

Arra jutottunk, hogy egy újabb közös feladatot kaptunk, és ebből is a legjobbat fogjuk kihozni, elsősorban a gyermekeink boldogságát szem előtt tartva. Ahogy azt tettük eddig is. És mindeközben borzalmasan büszkék vagyunk a mi legkisebb gyönyörű kicsi babánkra is, és tudjuk, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. Így teljes a családunk, ezzel az édes, igazi kis szeretetgombóccal. Ha bárki gondol ránk Vele kapcsolatban, kérjük, hogy így tegye, sopánkodásnak és sajnálkozásnak semmi helye nincs, Benjamin az életünk egyik legszebb ajándéka, és mi igyekszünk méltónak lenni a feladatra, hogy felnevelhessük.

Ezúton kérjük a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket, miszerint ebben a témában csak és kizárólag mi – Benjamin szülei –  kívánunk nyilatkozni, azon túl ezzel a témával ne foglalkozzanak. Továbbá a fenti írás felhasználását, csak annak teljes terjedelmében való idézésének esetében engedélyezzük. Szinetár Dóra és Makranczi Zalán"

Mindezt annak a fényében olvastam, hogy nem is olyan régen a méltán népszerű, legendaként is emlegetett előadóművész több lapinterjú és címlapos megjelenés után egy esti televízióműsor vendégeként részletezte súlyos betegségét, s beszélt arról, miként derült ki a szervezetét megtámadó kór, hogyan viseli az ezzel járó lelki és testi megpróbáltatásokat. Rokonszenvesen megemlítette, hogy rábízza magát az orvosaira, de ő is mindent megtesz a gyógyulásért, hogy mindehhez milyen nagy erőt ad neki a közönség szeretete. Nincs ember, aki ne sajnálná, attól függetlenül, kedveli-e az együttese zenéjét vagy sem. 

Nehéz ilyenkor arról vélekedni, címlapra, tévéműsorba kell-e vinni a betegséget. Néhány hete éppen ebben a rovatban töprengtem erről, megjegyezve, bonyolult igazságot tenni az efféle polémiákban. Leírtam, hogy az ellenzők szerint a közszereplő betegsége nem tartozik a nyilvánosságra. Mások szerint viszont joguk van tudni azt is, ha kedvencük ilyen élethelyzetbe kerül, már csupán azért is, hogy biztosíthassák, még ha csak lelki értelemben is támogatásukról, együttérzésükről, és biztassák a gyógyulásra. Megjegyeztem, ízlés dolga, ki és mennyire kíván belelátni kedvence magánéletének akár a betegségszeletébe is.

Most pedig itt van ez a közlemény, amelyben ott az életseb, mellette pedig a mégis büszkeség, a mégis szeretet, a mégis ragaszkodás. Az elhatározás, hogy szülőként ebből a helyzetből is a legjobbat fogják kihozni. Ezért kezdtem úgy, tisztelet a színészházaspárnak. Tudunk a színészvilágból is többekről, akik hasonló életsebet kaptak. Felnevelték, felnevelik betegséggel született gyermeküket, nem is akárhogyan. Miként sok, a rivaldafényen kívül élő szülők is megtették és megteszik ugyanezt. Számukra is lélekerősítő mindaz, amit Szinetár Dóra és Makranczi Zoltán szokatlan módon közzétett. Nekik is kijár az a képzeletbeli taps, amit e színész szülők valóságosan is megkapnak. Bizonyos, hogy mostantól kezdve az a nézőtéri taps nem csupán a művészeknek, hanem a szülőknek is szól majd. 

S még valami. Ezt a közleményt annak a minapi hírnek a tudatában is olvastuk, mely szerint a szülők otthagyták az egyik kórházban a szívelégtelenséggel született csecsemőjüket. Fotó: starity.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ