RSS Feed

Jelentős fauve és avantgárd művek a Kieselbach árverésén

mti - 2017. 10. 05. 17:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jelentős fauve és avantgárd művek a Kieselbach árverésén

Jelentős fauve és avantgárd művek mellett Czóbel Béla és Kontuly Béla egy-egy kiemelkedő alkotása is szerepel a Kieselbach Galéria 56. őszi aukcióján, amelyet vasárnap este tartanak Budapesten a Marriott Hotelben.

A több mint 230 tételt felvonultató aukciós anyagban két jelentős festmény is reprezentálja a magyar Vadak első vonalát - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    Czigány Dezső Kalapos nő virágos kertben című 1909-ben festett alkotása egy vidéki gyűjteményből bukkant elő, Budapesten eddig egyszer, a Nyolcak 2011-es kiállításán, a Szépművészeti Múzeumban láthatta a közönség. Az idilli témájú és hangulatú kép az egyik legnépszerűbb a magánkézben lévő magyar fauve alkotások közül. A festmény kikiáltási ára 24 millió forint. 
    A másik fauve-mű Pólya Tibor 1910-ben Párizsban festett Fésülködő akt műteremben című képe, amely 16 millió forinttól cserélhet gazdát. A festmény szerepelt a Magyar Vadak 2006-os kiállításán.
    Ugyancsak 16 millió forinttól kelhet el a magyar modernizmus klasszikus korszakának egyik kiemelkedő műve Kmetty János Parkrészlet fákkal című alkotása. 
    A tájékoztató szerint felfedezés előtt áll Schadl János művészete, 1920 körül készült alkotásai a magyar aktivizmus legjelentősebb művei közé tartoznak. Most bemutatott főműve, a Falu viharban a világháborút túlélő Európa és Magyarország, a drámai változások előtt álló emberiség és a korszakhatárra érő, szellemi és egzisztenciális választásra kényszerülő festő érzéseit közvetíti. A kép kikiáltási ára 24 millió forint. 
    A francia fővárosból tért vissza a közelmúltban Czóbel Béla 1926-ban festett Párizsi részlete, amely korábban a világhírű magyar származású, New York-i műkereskedő, Brummer József, majd később a legendás amerikai ingatlanmogul, Alexander M. Bing gyűjteményét gazdagította. A nagyméretű festmény az életmű legfontosabb darabjai közé tartozik, kikiáltási ára pedig 17 millió forint.
    A Római iskola egyik főművének számít Kontuly Béla Csendélet kaktusszal és narancsokkal című képe, amely jó példája annak a letisztult, hűvösségig elegáns stílusnak, amely az 1920-as évek második felétől egész Európát meghódította. A nemzetközi rangú műalkotás - amely a világ bármely múzeumában méltó módon képviselné a harmincas évek magyar festészetét - 36 millió forinttól kelhet el. 
    Than Mór Görgey rohamot vezényel a második komáromi csatában című kompozíciója a dicsőséges tavaszi hadjárat legfelemelőbb pillanatát ábrázolja. Than Mór saját, közvetlen tapasztalatai és a tisztek elbeszélései alapján számos vázlatot és képet festett a szabadságharc történelmi momentumairól 1849-ben, és az 1850-es évek elején. A nemzeti ereklyének is nevezhető alkotást 3,2 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek. 
    Két kiemelkedő mű is képviseli a hetvenes és nyolcvanas évek mára már klasszikussá érő magyar képzőművészetét: El Kazovszkij Fehér csendélet című alkotása 3,4 millió forinttól, míg Csernus Tibor Nagy őszi csendélete 7,5 millió forinttól cserélhet gazdát.


Fotó: kieselbach.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ