RSS Feed

Egységben az erő?

Mogyorósi Géza - 2017. 10. 08. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egységben az erő?

Jómagam szemtanúja voltam az 1989 novemberi, berlini falomlásnak. Cikkekben, könyvekben már megénekeltem a 20. század végi történelem szívbemarkoló pillanatait. Aztán jött a kijózanodás. Huszonhét esztendeje újraegyesült Németország. Magyar barátaim gyakran kérdezik van-e még különbség a keletiek és a nyugatiak között?

Nos Berlinben 2017 őszén is két magyar szervezet csábítja a fővárosban hosszabb-rövidebb ideje elő honfitársainkat. Az 1846-os alapítású Magyar Kolónia, s a falomlás utáni Magyar Egyesület persze remekül együttműködik. Az 1990. október 3-án az NSZK-ba beolvadt NDK, a kapitalista és a szocialista ötvözet azért ma sem „rozsdamentes”. A statisztikákat segítségül hívva azt látni, hogy a keletnémet nők szülési kedve nagyobb, mint a nyugati anyáké. Ugyanakkor a volt DDR tájain a munkavállalók csak (kerekített adatok) 25, míg a nyugati régiókban 32 eurós bruttó órabérrel kalkulálhatnak.

Drezdában vakációzva a nyáron azt láttam, hogy az éttermi árak még alatta vannak a berlini, hamburgi tarifáknak. Kivéve a sört!  Ám vannak érdekességei is az összehasonlítósdi játéknak. Meglepő például, hogy míg a nyugatnémetországi női foglalkoztatottak bére közel negyedével marad el a férfiak jövedelmétől, addig a keleti tájakon csak 9 százalékos a fizetés különbség. Viszont az egykori NDK társadalma az öregebb! És a szegényebb! A háztartásonkénti ingó- és ingatlan vagyon az ős-NSZK-ban 140 ezer euróra  tehető, míg a Rajnától az Odera felé araszolva 61 ezer euróra apad.

Két esztendővel az úgynevezett migránsválság kirobbanása után - nem számít tán ünneprontásnak megállapítani - alig (3 százalék alatt) élnek idegenajkú polgárok Németország keleti felében. A nyugati tartományokban viszont otthonosan mozognak a háborút követően tárt karokkal fogadott török/kurd, arab, olasz, lengyel stb. vendégmunkások, '56-os menekültek leszármazottjai, a hajdani Szovjetunió és Jugoszlávia tagállamaiból, más kontinensekről befogadott emberek. Az EU legnépesebb, 83 milliós köztársaságában – huszonhét esztendővel az újraegyesítés történelmi pillanata után – közel 20 millió külhoni gyökerű polgárról szólnak a statisztikák. Köztük frissen érkezett szírek, afgánok, iraki menedékkérők. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ