RSS Feed

Naplónézés

Csontos Tibor - 2017. 10. 04. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Naplónézés

Van egy kereskedelmi televíziós nemzedék, melynek jó néhány tagja Bánó András köpönyegéből bújt ki, aki még az egykori királyi televízióban teremtett közminőséget az Egyenleggel, az Objektívvel, mely közminőségnek ugye, a jogutód házigazdánál már se híre, se hamva. E generációnak az egyik tagja Sváby András, aki ugyancsak ott volt a tényfeltáró televíziós újságírást hozó Objektív stábjában. És aki az ATV-n Heti Napló címmel a csatorna talán legjobb műsorát hozta tető alá.

Persze, az sem felejthető el, hogy Svábyék abban a bizonyos Magyar Rádióban kezdték igazán tanulni a szakmát, ahol még többek között olyanok jelentették a rádiózást, mint Havas Henrik, Nej György, Rangos Katalin. S abból a bizonyos Magyar Rádióból kerültek át a tévébe Bánó műsorába.  Hadas Kriszta, Azurák Csaba, Rábai Balázs,Kotroczó Róbert, Sbváby András és még néhányan, akiknek nevéhez értékteremtő televíziózás fűződik, akik fanatikusan igyekeztek bizonyítani, hogy a kereskedelmi televíziózást is lehet szakmai alapon, hitelesen, alázattal művelni. - Mázlista nemzedék vagyunk - mondta egyszer egy interjúban Sváby András. - Semmi más nem érdekelt bennünket, csak az, hogy jót csináljunk. 

Bizonyos, hogy mindenki emlékszik a TV2 klasszikus naplójára, amely indulása után még évekkel is nézőcsúcsokat döntött - különösen a mai, általános nézettségek fényében. És talán emlékeznek nevekre is: Dorogi Gabriella, Kabdász Andrea, Keleti Andrea, Szalai Ádám, Vujity Tvrtko és mások nevére, akik jobbnál jobb Naplókat fényírtak. Közéletet, napjaink magyar valóságát hozták érzelem- és gondolatközelbe - vasárnap esténként, főműsoridőben. Mígnem vége lett a kereskedelmi televíziózásba becsempészett, vérbeli közszolgálati Naplózásnak. Hosszú ideig szünetelt is a sikersztorinak számító Naplóírás, mígnem az idén Sváby leszerződött az ATV-hez és életet lehelt a korábban millió nézőt vonzó Naplóba. 

Az egykori rádiós, pekingi tudósító, televíziósként évekig szünetelő, ma étteremtulajdonos Sváby visszatérése a képernyőre nem kis meglepetést keltett, az viszont már kevésbé voltmeglepetés, hogy megőrizte a formáját, és az újonnan indított és Heti Napló Sváby Andrással címmel futó műsorban újra megmutatja, hol élünk. Egyik példájaként annak, hogyan kell közszolgálati adást készíteni egy kertévében, ha már a közszolgálati televíziózás, mint olyan, mifelénk már csupán televíziótörténeti adalék lett.  A Napló indulásakor berzenkedett a cím ellen, végtelenül unalmasnak találta ezt a műsorcímet, de bejött, s miután az eredeti elnevezés a TV2 tulajdona, némileg módosítani kellett rajta.

A műsor viszont annál izgalmasabb. És egyre izgalmasabb. A múlt vasárnapi adás pedig a legjobbak közül való volt. Egy darabka Magyarországot kaptunk hatvan percben.Igaz, nekünk, akik itt élünk, napi élményünk mindaz, aminek az eszenciáját láthattuk az október elsejei Heti Napló riportjaiban. Hídvégi Kriszta hátborzongató őcsényi riportja például elképesztő pontossággal adta vissza napjaink közhangulatát, azt hogyan végezték ki nálunk a nyugalmat, a szolidaritást, és azt is, miként szökkent szárba visszavonhatatlanul a legmagasabb hőfokra izzított gyűlölködés. Török Kata egy devizahitelessel töltött napokat, hogy bemutassa, miként lehetséges hétmilliós felvett devizahitel után huszonhárom milliót törleszteni Magyarországon. A Heti Napló nem a felhőtlen vasárnapi esti szórakozás legfőbb terepe. Aki valamiért mégsem nézi az másnap úgyis kilép az utcára, bemegy a munkahelyére, kezébe veszi az újságokat, böngészi az internetes oldalakat, érzékeli mindazt, ami körülveszi és ugyanott van. 

Fotó: est.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ