RSS Feed

Pangea

Csontos Tibor - 2017. 09. 30. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pangea

Ógörög szó, magyarul szuperkontinensnek fordítják, amely idővel a ma ismert kontinensekre hullott szét. A Pangea lassan tíz éve azonban már egy nemzetközi rendőrségi szuperakció is, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerhamisítás, az illegális gyógyszerkereskedelem is darabjaira essen szét. A minap sajtótájékoztatón jelentették be az ORFK-n, hogy a Pangea, melyben százhuszonhat vett részt, az eddigi legsikeresebb akciónak bizonyult.

Zacher Gábor főorvos, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Osztályának vezetője, már korábban is gyógyszerszedő nemzetként írta le Magyarországot, ahol a becslések szerint hetvenezer altató- és gyógyszerfüggő létezhet. Ez az a réteg, amely megnövekedett tablettaigényét már nem tudja legális úton, recepttel a kezében kielégíteni a gyógyszertárakból, ezért ráveti magát az internetes webáruházak hamisított termékeire. Márpedig ettől kezdve ez nem csupán egészségügyi, hanem társadalmi gond is. Nos, nem lehet véletlen, hogy ebben a gyógyszerszedő és persze árérzékeny országban is slágercikknek bizonyulnak a hamis gyógyszerek. Elsősorban a fájdalomcsillapítók, a potencianövelő szerek, az étrend-kiegészítők, az epilepszia elleni készítmények, a mentális zavarok megelőzésére, kezelésére szolgáló gyógyszerek.

 Magyarországon sem kis üzlet a hamis gyógyszerkészítmények forgalmazása. Szinte nincs gyógyszer, amit ne hamisítanának. Az interneten korlátlan számú kereskedés folyik a hamis gyógyszerekkel, ezek elsődleges célja a haszonszerzés, szemben a gyógyszertárak egészségmegőrző szerepével. A gyógyszerhamisító nem csupán szellemik tulajdonjogot sért, és nem fizet adót, de rendkívüli veszélyt is jelent az emberi életre. Az internetes oldalakról beszerzett hamis gyógyszerek veszélyesek, nincs róluk információ, nem mellékelnek hozzájuk termékleírást, e vény nélkül hozzáférhető termékek egészségkárosodást okozhatnak és okoznak is, s mivel a forgalmazóik rejtőzködnek, elérhetetlenek, reklamálásra sincs lehetőség. A fogyasztónak esélye sincs arra, hogy megtudja, megfelelő minőségű gyógyszerhez jutott-e.

Kérdés persze, hogy nagy árérzékenységünkben, esetleg függőségünkben tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen veszélybe sodorjuk magunkat.  Tudjuk-e és elhisszük-e, hogy ha neten rendelt gyógyszer hatóanyaga mégsem az, amit feltüntettek és valamilyen nem várt kereszthatásba lép a korábban szedett gyógyszereink hatóanyagával?  És mi történik, ha a nem megfelelő mennyiségben tartalmazza az online módon rendelt gyógyszer a hatóanyagot? Hamisított gyógyszernek ugyanis azt tekintjük, amely nem legális hatóanyagot tartalmaz, de hamis gyógyszer az is, amelynél megszakad az ellátási lánc és nem tudni, milyen utat járt be a gyártás helye és a kiadóhely között, hamis az a gyógyszer, amelyik nem gyógyszergyárban készül és nem a gyártó hozza forgalomba. 

A szakemberek szerint a gyógyszerhamisításnak a fogyasztók tudatos és határozott döntése vethet gátat. A kereslet akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információk alapján tudják felmérni, mekkora kockázattal jár, ha sokszor könnyen hozzáférhető, olcsó és bizonytalan minőségű gyógyszereket használnak. 

 

                                                                        


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ