RSS Feed

Grunewald

Mogyorósi Géza - 2017. 09. 28. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Grunewald

Ha e hetektől meg is torpan az észak-koreai mackónadrág és tornacipő export az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata révén, azért amennyiben a német fővárosba készülnek a kedves Olvasók hozzanak magukkal sportcuccot is. Noha Berlin 1936-ban volt -eddig először és utoljára- nyári olimpia helyszíne, ma is aktív szabadidőzésre csábít.

Aki először keresi fel Közép-Európa legnépesebb fővárosát - ahol magyar sportolóink a '36-os ötkarikás viadalon tíz aranyat nyertek -  az gyakran meglepődik, hogy vizekben mennyire gazdag, zöld metropolisz Berlin. Mintha nem is az öreg kontinens szívében barangolna a messziről (?) ideutazott vándor. Tiergarten kerület (benne a Zoo-val) a - 2017 őszén már 3,7 milliós - település belvárosában kényezteti a polgárokat. Míg a több, mint 3 ezer hektáros erdőség, Grunewald a német „Hauptstadt” dél-nyugati részén fekszik. 

A kutyás és ebtelen berliniek kedvelt, seregnyi tóval csábító  kirándulóhelye évszaktól függetlenül kellemes kikapcsolódást ígér. Nekem elhihetik, hiszen ágynak dőlt ismerősöm tömzsi négylábúját gyakorta „legeltetem” a zölderdei tavak környékén. Emitt mókus, őz, vaddisznó üget, amott biciklisták, kocogók suhannak. Egy-egy lovassal is találkozni néha és az ornitológusok távcsöve (vélem) időnként a pucéran fürdőzőkre téved. Úszómester, halőr sehol!

A környék legrégebbi, csinos épülete a II. Joachim választófejedelem számára 475 éve emelt vadászkastély. A Jagdschloss Grunewald-ot a 17. századtól átépítették - a reneszánsz stílust a barokk váltotta fel. A nudista és textiles strandolók, családos túrázók, sportolók, kutyások körében is népszerű Grunewald levegője friss, autó sehol (na jó, a távoli parkolóban pihennek). A természetvédelmi terület panorámája a Grunewaldturmból (eredetileg Kaiser-Wilhelm-Torony) élvezhető a leginkább. A közel 80 méteres domb, a Karlsberg tetején 1898-ban adták át az I.Vilmos császár emlékét idéző kilátót. A torony lábánál hangulatos kertvendéglő fogadja az erdei szexben, sétában, rohanásban, bringázásban - télen sífutásban -  megfáradt kirándulókat. Ha erre járnak ne hagyják ki!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ