RSS Feed

A tisztességről

Regös István - 2017. 09. 25. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tisztességről

Ismerik azt a népi mondást, gondolom, amikor az anyós kedvesen, mosolyogva a fiát leckézteti, hogy a menye is értse. Ez a csavaros politika, ahol semmi sem egyenes, de legalább görbe. Így hát, úgy kezdem én is, egy barátom mondta, hogy sokan értsék. A közelmúltban elromlott az egyik kábelcsatornán érkező adás a tévéjén és kihívta a szerelőket. Láss csodát!

Alig egy napon belül meg is érkezett a szerelő, jó modorú, tisztességesen öltözött fiatalember, szerelőtáskája, mint az orvosoké, cipőjére műanyag zsákot húzott, amikor a lakásba belépett. Megkereste a csatlakozókat és megállapította, hogy itt bizony baj van. Ecsetelte, hogy ez a rendszer, amelyik továbbítja a műsorokat, már öreg, lassan teljesen elavul és bizony várható, hogy egyre több probléma lesz vele. Elmesélte, hogy tudják, ez a rendszer még akkor épült ki, amikor úgy gondolták, a föld alatt érkező hálózat tartósabb, mint a légkábelek. 

Kamudumák

A barátom hallgatta, hallgatta, és mert annyit ért a kábelszolgáltatás, mint kiderült, hatalmas tudományához, mint tyúk az ábécéhez, csak annyit válaszolt, hogy tudja, kedves fiatalember, amikor előfizettem ezt a szolgáltatást, akkor itt volt egy önhöz hasonlóan kedves szerelő és megnyugtatott, hogy a föld alatt vezetett kábelek sokkal hosszabb életűek, mint a légkábelek. Arról nem is beszélve, hogy abban az időben, ha jól emlékszem, mindössze egy országos hálózattal rendelkező szolgáltató volt. Akkoriban azt mondták a barátomnak, hogy kiépítettek egy olyan kábelcsatorna vezetékrendszert, amelyben víz- és korrózióbiztosan futnak a drótpályák, mint testben az erek, és hosszú-hosszú ideig kitartanak. A szerelő meghallgatta ezt az okfejtést, mindentudóan mosolygott és azt mondta, amit egykor egy ismert politikus: „Lári-fári!” A valóság az, hogy most már óriási a küzdelem a piacért és ez a verseny a lakosság érdekeit szolgálja.


A keze és a szája is járt

Eközben dolgozott és arról beszélt, hogy ő például egy egészen más szolgáltatóval kötött szerződést, mert szerinte gyorsabban terjed az információ, jobbak a színek, nagyobb a kínálat, és egyenletesen biztonságosabb a működés. Úgyhogy, nagyon nagy meggyőződéssel tudja ajánlani azt a szolgáltatót, amelyiknél a levegőben vezetik a kábeleket, merthogy ő már erre váltott - mondta, mindezt pajkosan, mosolyogva. A barátom elgondolkodott és megkérdezte, mi a módja a váltásnak. Hát semmilyen probléma nincs, hangzott a válasz, ha úgy dönt, hogy az újat, a jobbat választja, egyszerűen lemondja a mostani előfizetését és megköti a szerződést a másik szolgáltatóval. Hűségnyilatkozatot bizonyára tenni kell, de így is megéri.


Akinek a kenyerét eszi

A barátom, amikor idáig jutott a mesében, azt mondta, egy csöppet meghökkentem. Kérdeztem is a jó modorú szerelőt, hogy ő hol dolgozik? Mondta, hogy annál a szolgáltatónál, amelynek ön most is az előfizetője. És kitől kapja a fizetését? - hangzott a kérdés. Honnan? Természetesen attól a cégtől, amelynek a megbízásából itt dolgozom önnél. És ön mégis egy másik szolgáltatót ajánl nekem? Hát természetesen, csak nem fogok magának hazudni! Szerintem ők a jobbak! És a lelkiismeretét nem zavarja ez? Előfizetést toboroz a konkurenciának? Miért zavarna? – válaszolta rezzenéstelen arccal. - Végül is nincs benne a szerződésemben, hogy dicsérnem kell azt a céget, amelynél dolgozom!
Erre a barátom megkérdezte tőle: A tisztességről hallott már valamit? - Miről? – kérdezett vissza. - A tisztességről!Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ