RSS Feed

Merkel példaképei

Mogyorósi Géza - 2017. 09. 22. 8:01:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel példaképei

Nem igen kételkedem benne - s ezzel vagyunk így még több tízmillióan Németországban- hogy az Európai Unió legnépesebb tagállamát a jövőben is egy asszony irányítja. A polgárok szeptember 24-én járulnak az urnákhoz.

Angela Merkel (CDU) előnye a kampány véghajrájában behozhatatlannak tűnik. Miközben a kereszténydemokrata kancellárnő szocdem kihívója rapid tempózik a még ingatag szavazók kegyéért-voksáért, addig a berlini kormányfő csak lebeg a Bundestag csata vizein. Hívei szerint járni is tudna rajta a higgadt politikusnő, aki 12 éve került hatalomra. A Brüsszelből a Spreehez katapultált Martin Schulz (SPD) ígér, licitál, keménykedik, érvel hevesen, de mivel a németek zöme jól él, gyenge a változtatásra való hajlam.
Mennyivel forróbb volt a háború utáni első nagy megmérettetés hangulata – jut eszembe szeptember 24. közeledtével!

Emlékezetes, hogy négy esztendővel azután, hogy Európában elcsendesedtek a fegyverek, a Harmadik Birodalom romjain 1949 őszén megszületett az NSZK és az NDK. A Német(országi) Szövetségi Köztársaság alaptörvényét '49 májusában hirdették ki. A legelső Bundestag választásokat a nyugati megszállási övezetekben augusztus derekán tartották. A CDU/CSU 139 parlamenti mandátumot szerezve szerény győzelmet aratott a bonni alsóházba 131 képviselőt delegáló SPD-vel szemben, így az uniós pártok az FDP-vel (52 képviselő) és a DP-vel (17 képviselő) léptek koalícióra. A keresztény-liberális nyugatnémet kormány élére 1949. szeptember 15-én az idős Konrad Adenauert (1876-1967) választották. 

Az akkor 73 esztendős államférfit gyakorta hasonlítják 2017-ben is Otto von Bismarck-hoz (1815-1898). Az 1862-től porosz miniszterelnöki és külügyminiszteri posztot, majd az Északnémet Szövetség kancellári tisztségét is betöltő politikus az 1871-ben kikiáltott Német Birodalom első kormányfője volt. Bismarck - akárcsak Adenauer a 20. század derekán - új államot alapított. A birodalmi kancellár - így Guido Knopp történész - "Bismarck több évszázados szétdaraboltság után létrehozta a császárságot, Adenauer pedig a katasztrofális évtizedek elmúltával megvalósította a demokráciát. Mindketten egy keskeny ösvényen haladtak figyelembe véve a nemzetközi és a nemzeti elvárásokat: utólag is érzékelhető, a maguk idejében gyakorolt hatásuk alapján a históriás könyvek korszakot neveztek el róluk." 

Óriási különbség azonban, hogy Bismarckot csak röviddel élte túl a császárság, míg Adenauer öröksége, a jóléti, demokratikus és szociális NSZK az Európai Unió egyik motorja a 21. század elején is. Angela Merkel méltó örököse a két nagy német kancellárnak. S ezt a szavazók is méltányolják majd azon a vasárnapon az urnáknál!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ