RSS Feed

A pápa tintahala

Csontos Tibor - 2017. 09. 26. 8:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A pápa tintahala

A Vatikán legjobb séfjeként emlegetik - átvitt értelemben is. Persze, nincs főzőműsora az olasz televízióban és receptjeit sem ismertetik a vatikáni rádióban. Csupán annyi bizonyos, hogy az egyháztörténelem 267. pápájának szakácskönyve jelenik meg. Ferenc pápa készülő szakácskönyvét a Szentszék máris gasztronómiai biográfiaként jellemzi. Senki ne számítson azonban a pápa kedvenc ételeit bemutató receptekre, sokkal inkább arra, milyen a viszonya a gasztronómiához, a konyhához, az étkezéshez. Azért azt megtudjuk majd, miként készíti el a töltött tintahalat, a parmezános fehér rizst hagymával.

Nemhiába kapta meg a "meglepetés pápa"  címkét I. Ferenc pápa, akit 2013-ban választottak meg katolikus egyházfővé. Az első pápai pillanatától kezdve hozta a meglepetéseit.  A beiktatása utáni első nyilvános szereplésén  például egyszerű fehér reverendában jelent meg, nyakában nem aranyból, hanem vasból készült keresztet viselt, a hagyományos piros pápai papucscipő helyett a megszokott fekete, fűzős félcipő volt rajta, amit újonnan talpalva küldött utána az argentin cipésze. És olcsó, műanyag karóráján nézte, nem késnek-e a miseprogramban, állva mondta el a homíliát is, mert mint közölte, nem szeret trónon ülni. 

És most itt ez a különlegesnek ígérkező kötet, amely már önmagában is egyháztörténeti különlegesség és amely jövő tavasszal jelenik meg és csak azoknak okozhat meglepetést, akik nem tudják, hogy Buenos Aires-i éveiben  az olasz származású egykori vegyésztechnikus, Jorge Mario Bergoglio argentin érsek étteremtulajdonos nagyszülőkkel is büszkélkedhet, sőt mindig is lelkesen főzött, nem kevés fénykép is készült róla fakanállal a kezében. Még egyházi vezetőket is úgy fogadott olykor, hogy ő készítette el a menüt. Kétségtelenül óriási ötlet a Ferenc séf címmel tervezett kötet, kevés nyelv lesz a világ katolikus felén, amelyre nem fordítják majd le. Igazi bestsellernek ígérkezik, s nem kell jóstehetség ahhoz sem, hogy egészen biztosan magyarul is olvashatjuk majd, mit gondol a Szentatya az ételekről, az étkezésről. A hívek és a kíváncsiak elé hozza e kötet majd a Krúdy Gyula oltárán áldozó, a gyomor örömeinek hódoló pápát. Megerősítve mintegy XXIII. János pápa mondását, mely szerint "Az egyház nem múzeum, hanem az élet virágzó kertje." 

Az előzetes hírek szerint elsősorban egészséges étkek leírását adja közre Roberto Alberghetti, az egyházfő életrajzírója, akinek a nevén fut majd a kötet. Megtudhatjuk, milyen is az a zöldségekkel eláztatott,szardellával összefőzött fokhagymás mártogatós, de kedveli a pápa a csirkét, a halat is, s kiderülhet, hogy a legtöbb, általa készített ételben összeérnek az olasz és az argentin ízek. Bízhatunk abban, hogy lesznek érdekes bibliai utalások is az ételekről, az étkezésről, italokról, miként a bort például százötvenkét helyen említik meg a könyvek könyvében. 

Ferenc pápa sok mindenben emlékeztet bennünket II. János Pálra, aki a huszadik század talán legnépszerűbb pápája volt, szerették az egyszerűségét, a humorát. Ő szakított először a protokollal, azonnal odament az emberekhez. Ő volt a sportos pápa, s míg XVI. Benedek pápa Churchill-lel együtt vallotta, hogy "Csak semmi sport!", II. János Pált "Isten atlétájának tartották", hiszen mindig sportolt, síelt, hegyet mászott. Verseket írt, színdarabot, még cédéje is megjelent. A lengyel írószövetség felajánlotta neki a tagságot, de ő elhárította: "Miféle író vagyok én? Igaz, vannak írásaim, de ha nem lennék pápa, senkit nem érdekelnének!" 

A Ferenc séf című kötet után várjuk az olasz írószövetség bejelentkezését. Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ