RSS Feed

Vezércikkember 2.0

Csontos Tibor - 2017. 09. 20. 9:14:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vezércikkember 2.0

Írtunk már korunk hőséről, aki a szürke ötven árnyalatában játszik, miben is játszhatna, hiszen maga is a szürkék hegedőse, hogy újfent kölcsönözzünk valamit az új vizeken járó Ady Endre jellemet is jellemző versének soraiból. A vezércikkember az alattvaló prototípusa, a Valóság nevű nagybácsi már nincs vele, levelet ír csak neki. Csupán azt veszi észre az őt körülvevő valóságból, amit sugallnak neki, s mivel a többit elhallgatják, az számára nem is létezik.

Egyre inkább úgy érzi, övé a világ, egyre nagyobb kötött mellényt visel. A vezércikkek valóságában leledzve lubickol a mindenkori hatalom kedvenc embertípusának szerepében. Ő az, aki szereti, ha megmondják neki, miről mit gondoljon, aki akkor érzi jól magát, ha lojális lehet, ha feltétel nélkül megemészti a neki címzett igéket, akitől a szellemi restséget várják el, a fennálló viszonyok kritikátlan elfogadását. Ő az is, akinek mindennapi szóhasználatában fellelhetők a vezércikkek szövegpaneljei, gondolatmorzsái, szlogenjei. Ő a hűséges alattvaló, az egysíkú gondolatok hordozója, akinek számára a világ jókaisan fekete-fehér. 

Saját hangja továbbra sincs, más hangján kerül szinkronba az általa elfogadott világgal. A vezércikkemberrel változatlanul nem lehet vitatkozni, önálló világnézet helyett vezércikknézeteket képvisel. S miként egyszer már megállapítottuk, a tények sem érdeklik, legszívesebben hajlana Einstein útmutatására, aki szerint ha elégedetlenek vagyunk a tényekkel, változtassuk meg őket. S ha már Einstein, a vezércikkemberrel kapcsolatban újra be kell idéznünk. A zseni jegyezte meg egyszer, hogy két dolog bizonyos: az emberi butaság és az, hogy a  világegyetem végtelen. Igaz, ez utóbbiban nem vagyok biztos - tette hozzá. 
 

Nem polgár, hiszen hiányzik belőle a polgári értékrend. Nem polgár, hiszen a politika csicskása. A polgárlét mibenlétéről, szellemi muníciójáról fogalma sincs. Híján van mindenféle toleranciának is, nyíltan rasszista, homofób, nem kedveli a kozmopolitákat, a menekülteket válogatás nélkül és szinte zsigerből gyűlöli, nem érdekli, melyiküket mi készteti arra, hogy nyakába vegye a világot. A szegények, elesettek iránti szolidaritás érzésének a szikrája is hiányzik belőle. Úgy tartja, a szolidaritás valamiféle komcsi mákony, ezért soha nem állna ki a gyengébb mellett. Meggyőződésből. 

A vezércikkember gyűlöl és bizonyosan lőne is, ha tehetné. Olykor még felesleges embernek is érzi magát. Az orosz irodalom ismeri a felesleges ember fogalmát, Csehov, Puskin, Gogol, Lermontov hősei ilyenek, felesleges emberek, kallódó értelmiségiek. A vezércikkember persze csak kallódó. Egy ideje azonban a feleslegesség érzése elhalványult benne. Lehetősége adódott úgymond, elit helyekre, elit emberek közé járni.Ettől azt hiszi, hogy ő már valaki és még magabiztosabban gyűlöl és közlekedik a világban,  Pedig hát.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ