RSS Feed

Tompek, légy az asszonyom!

Csontos Tibor - 2017. 09. 14. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tompek, légy az asszonyom!

Át is keresztelhetnénk az ARC közérzeti kiállítást ARC magánközérzeti kiállítássá, Parti Nagy Lajos szóleleményét kölcsönvéve. Mert mindahányszor bóklászik az ember a szeptemberi Budapest ARC kiállítás belpolitikai helyzetjelentésekkel felérő plakátjai között, ezúttal már tizenhetedszer, mindig úgy véli, hogy itt és most alaposan el vagyon találva, mit érzünk magánilag és közileg is ezen a tájékon. E plakátok nem harci propagandákat idéznek, hanem azzal szembesítenek, amivel együtt kell élnünk, ahogyan élünk. Tökéletes pillanatfelvételek mindarról, ami körülvesz bennünket.

Az Arcosok ezúttal a Vigyázat, civilek! témáját dobták be a közérzeti kiállításra pályázni szándékozók közé. Nyilván nem véletlenül, hiszen a civileket a fekete bárány jelmezébe bújtatta az idén a nagypolitika., melyre válaszul a pályázat kiírásában már keresték, kerestették is a választ arra, hogy valójában ki számít civilnek? "Aki nem profi? Aki nem katona? Aki nem zenész, művész, tűzoltó, rendőr vagy focista, esetleg politikus? Az a civil, aki civilszervezetnek dolgozik? Az a civil, aki aktivista? Az a civil, aki szívesen segít, ha valaki segítséget kér? Az a civil, aki otthon ül és nem csinál semmit, vagy az a civil, aki a szabad idejét feláldozza valamire, ami túlmutat a saját feladatkörén? És a magyarok? Ők civilek vagy nem civilek? Te civil vagy? Vagy profiként kívülről nézed ezt az egész őrült civilezést? Te szereted a civilséget? Van róla véleményed? Szerinted fontos civilnek lenni, vagy a legnagyobb ártalom?" - lehetett kapirgálni ebben a gondolathalmazban. 

A legtöbb kérdésre született is plakátválasz, melyekből az idén is az derült ki, hogy a pályázathirdetők és a pályázók sajátos gondolatközösséget, stílusosan szólva, civilközösséget alkotnak. E plakátművek összekacsintanak, s persze összekacsintanak velünk, plakátnézelődőkkel is. A pályaművek mindahányszor elgondolkoztatnak, töprengésre késztetnek, például arról, miért is írta bele a szitokszótárba a nagypolitika a civil kifejezést. Valamennyi pályamű kínál szellemi izgalmakat, többségük egyfajta szellemi Rubik-kocka, melynek jelentéseit kirakva kapjuk meg készen a legtöbbször keserű felismerést mindarról, hol és hogyan élünk. Itt van például a nagypolitika kék korszakából származó "Állítsuk meg.." sorozatra hajazó Állítsuk meg a nőtlenséget! - Tompek Barbara, legyél a feleségem! című arcos plakát, de említhetnénk az állatos úszógumis, vízhullámon üldögélő hun nyilazót, aki alatt a fohász: 'A vizes vb költségvetésétől ments meg uram, minket!" S persze itt az Erzsébet híd, az elején és a végén focikapuval, közte felfestett futballgyeppel, eme képaláírással: " Ha máshol már nem lesz hely neki".

A kedvenceim közé tartozik az idei fődíjas plakát, melyen vonalas irkarészlet látható, egyetlen mondat többszöri elismétlésével, mint amikor anno büntetésként ugyanazt a mondatot kellett olykor ötvenszer, százszor leírnunk az általános iskolában. Ez a mondat itt így hangzik: "Engedély nélkül nem segítek senkinek." Miként mellbevágó a Példabeszéd című pályamű is a kontextus születéséről, rajta a szent családdal és Mária megszólalásával a kisdedhez: "Vagy ebéd, vagy játék". Ugyanilyen beszédes  az Öncenzúra című pályamű is: "Terveztem egy nagyon ütős, elég kormánykritikus plakátot a civilek helyzetéről, de nem mertem beküldeni..."

Vizuális piknik - mondta találóan az ARC közéleti kiállításról Geszti Péter civil, az arcolás egyik ötletadója, alapítója. - Piknik, ahol az emberek nézelődnek, sétálgatnak, gondolkodnak, s ahol a plakátok nem csupán egyirányú üzeneteket küldenek, hanem kérdéseket tesznek fel. 
Mi pedig úgy folytatjuk e frappáns ARC-meghatározást, hogy e kérdésekre a válaszokat nekünk kell végre megtalálnunk. Fotó: szoftver.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ