RSS Feed

Migránsok

Mogyorósi Géza - 2017. 09. 11. 8:05:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Migránsok

Berlinben és Drezdában magyar turistákkal beszélgetve minden alkalommal szóba hozták e nyáron honfitársaim a - számomra már nagyon uncsi - menekültválság témáját. Pontosabban meglepetésüknek adtak hangot, hogy Angela Merkel demokratikus birodalmában nem látni lépten-nyomon "migráncsokat" Hm?

Nem tagadom, hogy két éve szeptemberben, Pesten vakációzva a Keleti pályaudvarnál kicsordult a könnyem látva a betonon sátrat vert emberek ezreit. Kupacokban állt az ajándék ruha, emitt kaját osztottak, amott telefonokat töltöttek fel. Másnap pár trikót, tisztálkodó szereket, eldobható borotvát vittem egy nagyon borostás, három gyermekes szír családapának. S valójában akkor találkoztam utoljára „migránccsal” Európa szívében.

Tévéképernyőn, újsághírekben, terrortámadásokkal összefüggésben persze azóta is hallottam régi-új menekültekről! De itt Berlinben, például a legendás Múzeum-szigeten csak olyan arab fiatalok szervezett csoportjával találkoztam, akik – csuklójukon  színes egyenszalaggal – német, netán honfitárs kísérőkkel ingyenes kiállításlátogatáson voltak. Meg látni hajdan pompás – mára lepattant – hotelek előtt cigiző férfiakat, néha babázó, fejkendős hölgyeket. Noha csak két S-Bahn megállóra lakom a 70-es években épült nyugat-berlini Nemzetközi Kongresszusi Központtól (ICC) ahol tömegesen szállásoltak el 2015 óta érkezett menekülteket, az utcán nem futottam össze velük. Nyár végén az utolsó 250 külföldi is kiköltözött a valószínűleg bontásra ítélt hodályból.

Szóval a migráns, bevándorló „hordákból” csak a Keletinél kaptam kostolót! Itt a hajléktalanok is európaiak! Ám most, a szeptember 24-én zajló szövetségi választások küszöbén a háborús menekülteket tárt karokkal fogadó kancellárnő is szóba hozza a témát. Immáron ellenkező előjellel. A humanizmus fontosságát hangsúlyozva Merkel asszony számára sem tabu már a határok kontrollja, az elutasított menedékkérők, gazdasági bevándorlók kitoloncolása. Szerencsére a Bundestag voksviadal küszöbén sem divat Németországban az idegengyűlölet! Pláne, hogy a lakosság több, mint ötöde – közel 19 millióan – nem „germán gyökerűek”. Én sem! Az az új ellenzéki párt, az AfD, mely „alternatívát” kínál a szerintük túl liberális német politikai tömörüléseknek, ha be is kerül ősztől a berlini szövetségi parlamentbe, ott nagyon magányos lesz. 

Legkésőbb persze a kilenc hónappal ezelőtti (lopott kamionnal elkövetett) berlini terrortámadás rádöbbentette a legnaívabb németeket is arra, hogy nem minden menedékkérő angyal. Köztük is akad bűnöző, aljas terveket dédelgető személy. Az sem titok már, hogy rengetegen érkeztek az EU-ba hamis útlevéllel, illetve - szándékosan megsemmisítve okmányaikat - „üres kézzel”. Az itteni szírek is gyakorta panaszkodnak, hogy sok „honfitársuk” rosszul, vagy egyáltalán nem beszéli az anyanyelvüket. Az érme másik oldala, hogy a munkaerőhiánnyal viaskodó NSZK-ban már a 2015-ben érkezettek tízezrei kezdtek nyelvet, szakmát tanulni. S főleg azok a fiatal lányok és fiúk előtt nyílnak perspektívák Európában, akiket német családok, kisebb-nagyobb közösségek vettek szárnyaik alá. Szóval van remény!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ