RSS Feed

És kivándorolt 500-600 ezer emberünk

D.L. - 2015. 11. 05. 17:12:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

És kivándorolt 500-600 ezer emberünk

Immár második fórumát tartja szombaton a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (KARD) Egyesület Óbudán, a Selyemgombolyítóban. Ezúttal a kivándorlás a lesz a téma, mint a társadalom egyik, ugyancsak égető problémája. A fórum főelőadója ezúttal Újhelyi István, az Európa Parlament képviselője lesz, aki ez ügyben már több javaslatot is letett az asztalra. A beszélgetés moderátora ezúttal is Havas Henrik lesz.

A KARD egy hónappal ezelőtti első fórumán a bevándorlás, migráció volt a téma, s a meghívott politikusok, civilek, szakemberek több szemszögből is kitárgyalták az aktuális témát. A másik, ugyancsak sokakat foglalkoztató és érdeklő téma a kivándorlás, hiszen egyes becslések szerint már 600 ezernél többen hagyták el Magyarországot, hogy külföldön vállaljanak munkát és többségük ott is akar letelepedni, amely súlyosan érinti a magyar gazdaságot is.Magyar György, a KARD elnöke elmondta, hogy csak olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyek a társadalom minden rétegét érintik és szeretnék erősíteni a parlamenti mellett a részvételi, civil demokráciát is.

Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa már az európai parlamenti választási kampányban hangsúlyozta, hogy a kivándorlás egy "újkori modern Trianon", amely súlyos következményekkel jár. A mixonline-nak elmondta, hogy  "a fiatal korosztály fele, a harmincasok harmada tervezi, hogy a többiekhez hasonlóan elhagyja Magyarországot, a már kintlévőknek pedig alig hat százaléka mondja csak azt: hamarosan hazatér. Négy évvel ezelőtt csak Angliában annyi magyar gyermek született, mint ugyanabban az évben Vas megyében, ez a szám pedig azóta csak növekszik. Többségük jó eséllyel már angolként vagy más nemzetállam aktív tagjaként nő fel, a magyar kultúrához való viszonyuk pedig leginkább csak a szüleik hozzáállásán és aktivitásán, illetve a magyar állam jelenleg gyenge támogató képességein múlik majd. Ujhelyi nemrég európai képviselői fogadóórát tartott Londonban, a "harmadik legnagyobb magyar városban", hogy személyesen ismerje meg a kivándorolt fiatalok problémáit, élethelyzetét. Ezt a sorozatot is folytatni kívánja: hamarosan fogadóórát tart többek között Berlinben, Bécsben, Párizsban és a sok tízezer magyarnak új otthont adó Máltán. 

A szombati kerekasztal mellet ezúttal többek között Kovács László volt külügyminiszter, Sándor Mária "fekete ruhás nővér", Rózsa Edit szociológus, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, Tétényi Éva, volt esztergomi polgármester és Csintalan Sándor, a Lánchíd Rádió műsorvezetője ül majd.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ