RSS Feed

Magyar sikerek a varsói Onko-Olimpián

mixonline - 2014. 08. 29. 8:27:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyar sikerek a varsói Onko-Olimpián

Az Onko-Olimpiai Játékok története 2007 szeptemberéig nyúlik vissza, amikor is a lengyel Beteljesült Álmok Alapítvány és az ORIMARI Alapítvány szervezésében a rákból gyógyult gyermekek számára megrendezték Varsóban az Onko-Olimpiát, melynek fővédnöke a lengyel köztársasági elnök felesége, Maria Kaczynska volt. Az V. Onko-Olimpiát Varsóban rendezték, ahol a magyar csapat 14 aranyérmet szerzett.

Az onko-olimpia célja a rákos betegekkel szemben kialakult sztereotípiák elleni küzdelem, a kis betegek önbizalmának növelése, valamint a gyógyulást követően a gyermekek és szüleik reintegrációjának elősegítése. Jelentős médiaérdeklődés kísérte a versenyeket, melyek a gyermekeknek nemcsak jó szórakozást, hanem valódi kihívást is jelentettek. A sikerek látva a szervezők úgy döntöttek, hogy a sportversenyeket a következő évben is, majd azt követően kétévente megrendezik és a résztvevők körét is jelentősen kiterjesztik. Az onko-olimpiáknak hagyományosan a lengyel főváros, Varsó ad otthont. A II., III., IV. és az V. Onko-Olimpiára már a magyar gyermekek is kaptak meghívót.


Az olimpiai csapat összeállítása, a gyermekek utaztatása nagyon komoly előmunkálatokra kötelezte a Gyermekrák Alapítványt, hiszen az V. Onko-Olimpiáról is Magyarország csapata hozza el a legtöbb érmet. A sportnapon már összekovácsolódott versenyzők számára az egy csapatba tartozás jeléül címerrel és Hungary felirattal ellátott formaruhát biztosított az alapítvány. 

A 2014-es játékokon, erős nemzetközi mezőnyben 270 versenyző mérhette össze erejét, kitartását. A 6 és 18 év közötti, rákból gyógyult gyermekek négy korcsoportban, atlétika (60m és 100m síkfutás, távolugrás, súlylökés, labdadobás), asztalitenisz (egyéni és páros), úszás (25 és 50 m mell, hát és gyorsúszás) és labdarúgás sportágakban indulhattak. A versenyeket az előzetes terveknek megfelelően a varsói Testnevelési Akadémia sportlétesítményeiben rendezték meg. 
A megnyitó ünnepségen az olimpiai fáklyát Malgorzata Foremniak lengyel színésznő vitte, majd a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjét, Balla Gergőt érte a megtiszteltetés, hogy a színésznővel közösen gyújtsa meg az olimpiai lángot. Az eseményen a részt vevő országok varsói nagykövetségei is képviseltették magukat. 


Az V. Onko-Olimpián elsöprő magyar siker született. A magyar csapat résztvevői az előző évek eredményeit felülmúlva, összesen 20 érmet: 14 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek.
Aranyérmeseink:
Balla Gergő, 9 éves, 25 m hátúszás
Csonka Levente, 17 éves, asztalitenisz egyéni és páros
Evans Michelle, 16 éves, 25 m mellúszás és 25 m hátúszás
Fodor Norbert, 18 éves, páros asztalitenisz
Galambos Kinga, 19 éves, 50 m gyorsúszás, 50 m mellúszás és 50 m hátúszás
Kiss Milán, 13 éves, 25 m hátúszás
Sipos Péter, 18 éves, 25 m gyorsúszás
Wolf Ede Márkó, 16 éves, 50m gyorsúszás és 50 m hátúszás
Labdarúgó csapat:
Balla Gergő, 9 éves
Csonka Levente, 17 éves
Dombovári Dorina, 12 éves
Fodor Norbert, 18 éves
Pap Róbert, 12 éves
Sipos Péter, 18 éves – a legjobb játékosnak járó különdíjat is átvehette
Szabó Roland, 16 éves
Wolf Ede Márkó, 16 éves

Ezüstérmeseink:
Pap Róbert, 12 éves, labdadobás és távolugrás
Sipos Péter, 18 éves, 25 m hátúszás

Bronzérmeseink:
Evans Michelle, 16 éves, 50 m gyorsúszás
Pap Róbert, 12 éves, 60 m futás
Pohl Nándor, 17 éves, 50 m mellúszás

A záróünnepségen a rendezők külön kiemelték a magyar csapat szervezettségét és a kiemelkedő eredményeit. Mindannyian büszkék lehetünk a magyar csapatra, melyben a gyermekek egyként örültek saját és csapattársaik sikerének. Ezek a gyermekek duplán győztek: legyőzték a leghalálosabb betegséget és fantasztikus sikereket értek el a nemzetközi sportversenyeken. Elismerésre méltóan képviselték hazánkat.
Fotó: Gyermekrák Alapítvány
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ